Svaki grad ima svoje posebno mjesto. Mjesto koje je polazna tačka njegovog društvenog života, gdje počinju izlasci i druženja, i gdje izviru prijateljstva i veze njegovih stanovnika.

Naše mjesto gdje priča nikada ne prestaje – kod Ismeta i Meše
Foto: V. Živković | Posebno mjesto nosi posebnu priču

Potaknuti kampanjom “Naše mjesto“ trgovačkog lanca Bingo, odajemo počast mjestu gdje se susreću i nalaze ne samo Tuzlaci svih generacija, već i naša historija i svakodnevnica. Mjestu koje je prepuno uspomena, i koje nas podsjeća na ono što je u našim životima najvrjednije – ljude koji nas okružuju.

Naše mjesto je mjesto susreta dva velika umjetnika. Radi se, naravno, o bronzanim skulpturama dva Tuzlaka i prijatelja – Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića – u momentu razgovora prilikom susreta na Korzu.Ismet i Meša Tuzla

Autorica spomenika, kiparica Marija Ujević Galetović, Selimovićev lik oblikovala je uspravljeno i ozbiljno, te vjerno prikazala čovjeka koji je, po riječima njegovih savremenika, bio dostojanstven, blag i, poput derviša, ispunjen unutrašnjom snagom i mirom.

Njegov sagovornik je, sa druge strane, ležerno oslonjen na stub ulične rasvjete. Veliki slikar Ismet Mujezinović bio je karizmatičan i omiljen čovjek, otmjen, galantan i duhovit. Sa jednakom strašću i umijećem slikao je monumentalne scene iz naše historije, kao i ljude koji su ga svakodnevno okruživali.Ismet i Meša Tuzla

A među njegovim djelima nalazi se i jedno posebno značajno za njegov odnos sa Selimovićem – slika “Meša i Darka“, na kojoj je na piščevo rame naslonjena njegova velika ljubav, supruga Daroslava. U ovom, za njih dvoje, teškom trenutku, Selimović je izgubio posao i bio prisiljen da napusti svoju životnu sredinu. Kada se činilo da su ga odbacili svi i da su mu sva vrata zatvorena, utočište je pronašao u stanu Ismeta Mujezinovića, što svjedoči o snazi i iskrenosti njihovog prijateljstva.

Ismet i Meša su mnogo vremena provodili skupa i ne možemo znati o čemu su sve razgovarali. Ono što znamo je da se našem mjestu njihov razgovor nastavlja.

I dok šetamo Korzom i iznova srećemo ova dva čovjeka, oni nam nastavljaju pričati o vrijednosti odnosa koje stvaramo i potrebi da ih njegujemo i čuvamo. Jer sve što zaista imamo su naši bližnji koje volimo i cijenimo.

Ismet i Meša nas podsjećaju da je svaki susret sa dragim osobama, bio dogovoren ili ne, dragocjena prilika da tu, na našem mjestu, svoj odnos unaprijedimo, produbimo ili obnovimo.

Zato, dragi Tuzlaci, vidimo se kod Ismeta i Meše!