Evropski Meteoalarm obnovio je vremensku prognozu za naredne dane, a karta prikazuje nivo opasnosti od visokih temperatura koje nas očekuju danas, i narednih dana.

Upozorenje EU Meteoalarma za BiH: Šest regija "u crvenom", među njima i Tuzla
Foto: Ilustracija

U Bosni i Hercegovini danas je manji dio zemlje obilježen "crvenim upozorenjem", ali za utorak se predviđaju ekstremnije vremenske prilike.

Prema vremenskoj prognozi Meteoalarma za ponedjeljak, jedino za regiju Višegrad se predviđaju ekstremniji vremenski uslovi, a očekuje se da će se temperature zraka u tom području kretati od 37 do 40 stepeni.

Za veći dio zemlje upaljeno je “narandžasto upozorenje”, a za regije Livno i Bihać, koje su najmanje pogođene toplotnim valom tokom današnjeg dana, na snazi je “žuto upozorenje”.

U utorak, za čak šest regija u Bosni i Hercegovini uključeno je “crveno upozorenje”, dok je u ostatku zemlje na snazi “narandžasto”.

U utorak će šest regija biti "u crvenom" 

Regije Prijedor, Tuzla, Banja Luka, Višegrad, Foča i Mostar u utorak će biti najviše pogođene visokim temperaturama – u regijama Višegrad i Mostar do 42 stepena.

Iz Meteoalarma savjetuju stanovništvu da poduzmu potrebne mjere opreza za sigurnost zbog ekstremno visokih temperatura. Savjetuje se zaštita i pomoć ugroženim kategorijama, a upozorava se i na moguće kvarove na infrastrukturi.

Mogući pljuskovi

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući izolovani lokalni pljuskovi, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab u Hercegovini uglavnom jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu 41 stepen Celzijusa.

U Sarajevu sunčano i vruće. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 36 stepeni.

Temperatura mora u Neumu jučer je iznosila je 29 stepeni.