Nakon što je s dnevnog reda NSRS povučen ‘sporazum o mirnom razdruživanju’ predsjednik RS Milorad Dodik spustio je loptu, te okrenuo priču u pravcu dijaloga unutar BiH.

Dodik promijenio retoriku: RS i FBiH moraju sarađivati da bi opstala BiH
Foto: Anadolu Agency

Sad je u fokusu retorika o tome kako FBiH i RS moraju sarađivati kao dobri partneri koji se uzajamno poštuju i uvažavaju da bi opstala BiH, i zato je, kaže predsjednik manjeg bh. entiteta, dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta jedino rješenje da se očuva dejtonska BiH i to bez međunarodnog intervencionizma.

"Naši stavovi su poznati, BiH je moranje za nas, ali prihvatamo i borimo se za očuvanje dejtonske i ustavne BiH, jer je ona jedini garant zajedničkog života Srba, Hrvata i Bošnjaka. Јedino dejtonska BiH je moguća i održiva. Bošnjački politički predstavnici uzalud se nadaju da će im miješanje stranaca, nametanje odluka i strani intervencionizam donijeti unitarnu BiH. Od toga nema ništa", rekao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Dodao je da je obaveza svih političara u RS, Federaciji i BiH da pokažu više odgovornosti i spremnosti da zajedno stvore uslove za normalan rad, jer samo tako može se ići ka napretku.

"Bez obzira na to kako će naša budućnost izgledati, kao dobre komšije, moramo uraditi sve da sačuvamo stabilnost i omogućimo razvoj i RS i Federacije i u tom pogledu dijalog domaćih političara je ono što može dovesti do rješenja i kompromisa. I ponavljam, samo dijalog domaćih izabranih političkih predstavnika bez miješanja stranaca", kazao je Dodik.

On je konstatirao da budućnosti nema u nametanju, ignorisanju jednog konstitutivnog naroda, zakulisanim radnjama, već samo u otvorenom i direktonom dijalogu tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta koji i čine BiH.

"Ako želimo sačuvati dejtonsku BiH, koja je jedino moguća, to je jedino rješenje, u suprotnom možemo biti dobre komšije, da živimo jedni pored drugih, radimo i sarađujemo. Sve drugo je mrcvarenje i mučenje ovog naroda koji 29 godina nakon Dejtona želi da živi normalno, radi i privređuje", rekao je Dodiki dodao da budućnosti nema u nametanju, ignoriranju jednog konstitutivnog naroda, zakulisanim radnjama, već samo u otvorenom i direktonom dijalogu tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta koji i čine BiH.

"Ustav BiH i Dejtonski sporazum su izvor mira i stabilnosti za Srbe, Bošnjake i Hrvate. Ali ne duh Dejtona, već slovo", kazao je Dodik.

On je rekao da je odlazak američkog ambasadora u BIH, koji je svojim aktivnostima doveo u pitanje i postojanje BiH, šansa da se obnove odnosi sa Bošnjacima.

"Iz BiH moraju otići i lažni Schmidt i sudije stranci iz Ustavnog suda. Srbi, Hrvati i Bošnjaci moraju zajedno i samostalno graditi svoju budućnost, poštujući Dejton i Ustav, radeći jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih", kazao je predsjednik RS.

Dodao je da prljava i podla kampanja koja je usmjerena isključivo protiv jednog naroda, nije i ne može biti rješenje.

"Kada odu najveći rušitelji dejtonske BiH moći ćemo ponovo sjesti i razgovarati. Dio kampanje tih tipova, nije samo narušavanje odnosa Srba sa Bošnjacima i Hrvatima, nego i među Srbima", rekao je Dodik.