Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković oglasio se putem društvenih mreža i razjasnio famu oko ulaska vojnik kadeta Srbije u našu zemlju.

Konaković razjasnio ulazak kadeta Vojske Srbije u BiH, objavio i dokumente: SNSD i SDFA horski rade
Foto: Fena | Ministar vanjskih poslova BiH

Konaković je se oglasio na Facebook-u te se osvrnuo i na helikoptersku pomoć iz Srbije u vezi s gašenjem požara U Gacku za koju ga prozivaju vlasti iz manjeg bh. entiteta.

"Ambasada Srbije zatražila je jučer notom dozvolu za ulazak helikoptera za potrebe gašenja požara u BiH. Ministarstvo vanjskih poslova je i ovu notu proslijedilo na postupanje nadležnim institucijama jer MVP ne odobrava niti zabranjuje ulazak. Dopis smo proslijedili Ministarstvu komunikacija i transporta BiH koje izdaje dozvolu uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane BiH. Ako dobijemo predmetnu dozvolu, istu proslijeđujemo dalje", naveo je ministar.

Situacija je, dodaje, ista kao i sa ulaskom vojnih kadeta za čiji ulazak je nadležna Granična policija BiH, a MVP ni u tom slučaju nema nadležnost da odobri ili zabrani ulazak.

"Zašto politizira Kuštrić/SNSD i zašto su na brutalnim lažima kampanju pravili iz SDFA u slučaju ulaska vojnih kadeta meni je potpuno jasno, a jasno je i zašto to zajedno/horski rade. Jasno mi je i zašto u svakom problemu vide MVP, NiP i mene lično. Zato je naša obaveza da odgovaramo na laži, podvale, insinuacije i sve druge vrste spletki", poručio je Konaković i objavio tri slike.

Jedna pokazuje kako se procedura provodi u ovom slučaju i kome se obraća MVP.

Druge pokazuju kako su vojni kadeti u BiH ulazili na identičan način i ranije, "u vrijeme kad su vlast bili ovi koji su lagali, a i dalje lažu o nama".