Danas je u svojoj 23. godini preminuo mladić Adnan Šemić iz Mostara zbog kojeg je promijenjen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH.

Težak dan za BiH: Preminuo Adnan Šemić
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Adnan Šemić

Adnan je preminuo jutros u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Bijelom Brijegu.

Dugo se borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti transplantacija jetre, nažalost svaki put je odbijen jer nije imao donora s kojim je bio u krvnom srodstvu.

Pronađen donor

Nakon što je pokrenut postupak traženja donora jetre za Adnana, a s obzirom da njegova porodica nije bila kompatibilan donor, stigla je lijepa vijest.

Naime, Lozničanin Željko Mijailović nakon što je saznao iz medija da mladi Mostarac Adnan Šemić boluje od rijetke, Vilsonove bolesti, te da mu je neophodna transplantacija kako bi nastavio svoj život, javio se i iskazao želju da on bude donor.

Vezani članak Željko iz Loznice donira mladom Mostarcu 40 posto jetre: “Adnan mi je sada dio porodice”

Uslijedio je Željkov dolazak u Mostar, pregledi kojim je potvrđeno da je kompatibilan donor, a potom odlazak u Istanbul.

Podsjećamo, zbog Adnanovog slučaja prije nekoliko dana promijenjen je Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH.