U gradskoj vijećnici Wethersfield u saveznoj državi Connecticut 11. jula je održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici, gdje je još jednom ukazano na važnost kulture sjećanja kako nedužne žrtve genocida ne bi bile zaboravljene.

U Connecticutu održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenica
Foto: Fena

"Dok su se 11. jula održavale komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici na mezarju Potočari i u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bh-američka zajednica u Connecticutu održala je komemoraciju u Gradskoj vijećnici Wethersfield. Na kraju ceremonije, na jarbol Vijećnice podignuta je zastava sa cvijetom Srebrenice gdje će ostati sedam dana",  rekao je Feni profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale David Pettigrew, koji je prisustvovao komemoraciji.

Komemoraciju je organizovao Nermin Durić koji je izabrani član Gradskog vijeća Wethersfielda.

Dvoje preživjelih žrtava koji žive u Connecticutu podijelili su svoje priče sa više od 300 članova zajednice koji su prisustvovali.

Halid Dervišević se prisjetio napada na svoje selo kod Skugrića kada su mu ubijeni roditelji, a on je sa osam godina ostao siroče. Još jedan preživjeli, Ramiz Hodžić je ispričao priču o napadu na njegovo selo Zaklopaču u maju 1992. godine, gdje su među 62 hladnokrvno ubijene žrtve bili i njegova supruga i djeca, kao i mnogi drugi članovi njegove porodice.

Profesor Pettigrew je u svom obraćanju zahvalio Derviševiću i Hodžiću na iskazanoj hrabrosti i istakao značaj njihovog svjedočenja.

Ukazao je na značaj Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici za afirmaciju istine, kao i na važnost održavanja komemoracije u Connecticutu.

"To je važno za podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici, edukaciju javnosti i uspostavljanje trajne kulture sjećanja kako bi se oduprlo poricanju i spriječilo ponavljanja genocida", poručio je Pettigrew.

Nermin Durić je govorio o važnosti izgradnje jake zajednice među preživjelima prije nego što je pozvao na podizanje zastave sa cvijetom Srebrenice.

Komemoracija u Wethersfieldu bila je drugi takav skup koji je održan otkako je država Connecticut 2023. godine usvojila zakon kojim se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u BiH.

Connecticut je, podsjeća Pettigrew, bio prva država u SAD-u koja je donijela takav zakon. Sponzori zakona, senatori Saud Anwar i John Fonfara prisustvovali su komemoraciji zajedno s predstavnicom države Connecticut Amy Morin Bello kako bi pokazali svoju snažnu podršku zajednici