Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i Građanska alijansa Crna Gora, u sklopu “Srebrenica – program razmjene”  koji uključuje posjete partnerskih organizacija su boravili u posjeti Memorijalnom centru Srebrenica.

Mladi iz Srbije i Crne Gore posjetili Srebrenicu, Suljagić izrazio zahvalnost na hrabrosti
Foto: Srebrenica Memorial Center | Učesnici u obilasku muzejske postavke

Razmjena je organizirana u sklopu projekta Samoodrživosti Memorijalnog centra koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

Program je uključivao i priliku da učesnici obiđu muzejske postavke Memorijalnog centra i upoznaju se sa važnim činjenicama o genocidu u Srebrenici.

Posebno značajan dio posjete bio je razgovor sa direktorom Memorijalnog centra, Emirom Suljagićem.


Srebrenica Memorial Center 2

Tokom razgovora, učesnici su podijelili iskustva i izazove sa kojima se suočavaju zbog svojih jasnih stavova o genocidu u Srebrenici u svojim društvima, u kojima je negiranje genocida prihvatljiv narativ.

Direktor Suljagić je izrazio zahvalnost na njihovoj hrabrosti i angažmanu, te je istakao važnost ovakvih razmjena za jačanje međusobnog razumijevanja i saradnje mladih u regionu.

Gosti iz regiona su u Srebrenici boravili tri dana te su bili uključeni u aktivnosti u sklopu obilježavanja 11.jula. 

Kako ističu iz Memorijalnog centra Srebrenica ova institucija nastavlja da bude mjesto susreta, dijaloga i edukacije, te pruža platformu za razgovor o teškim, ali važnim temama.

Ova posjeta je još jedan korak ka izgradnji zajedničke budućnosti zasnovane na istini.