Sutkinja iz američke savezne države Floride Aileen Cannon odbacila je kompletnu optužnicu protiv Donalda Trumpa za nezakonito posjedovanje strogo povjerljivih dokumenata.

Sutkinja iz Floride odbacila optužbe protiv Trumpa o povjerljivim dokumentima
Foto: Arhiva

Cannon je presudila da je Ministarstvo pravosuđa nezakonito imenovalo posebnog tužitelja Jacka Smitha te da nije imao ovlasti da pokrene slučaj.

Ona je zaključila da je Smith prekršio ustav. Radi se o poznatom slučaju u kojem su povjerljivi dokumenti pronađeni na Trumpovom imanju u Mar-a-Lagu, a veliki dio dokumenata bio je u njegovoj kupaonici.

Trump je u junu 2023. godine optužen da je uzeo povjerljive dokumente nacionalne odbrane iz Bijele kuće nakon što je napustio ured predsjednika 2021.

Bivši američki predsjednik i njegov pomoćnik Walt Nauta izjasnili su se da nisu krivi. Nakon toga je Smith 27. jula 2023. optužio Trumpa po tri nove tačke optužnice, uključujući onu za namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani.

Američki sudovi su u drugim slučajevima potvrdili mogućnost Ministarstva pravosuđa da imenuje posebne tužitelje za vođenje određenih politički osjetljivih istraga.

Ovo predstavlja važnu pravnu pobjedu za Trumpa, nakon presude Vrhovnog suda od 1. jula da je kao bivši američki predsjednik uživao imunitet od kaznenog progona za mnoge svoje radnje dok je bio u Bijeloj kući.