Predsjednik Nogometnog/fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković, saopštio je kako je Savez dobio zeleno svjetlo od FIFA-e za primjenu VAR tehnologije.

FIFA dala odobrenje za VAR u BiH, Zeljković: "Ni jednog momenta nisam sumnjao"
Foto: FS BiH

Posljednja stepenica u procesu implementacije VAR sistema na utakmicama od naredne sezone je prevaziđena.

“Predstavnici FIFA-e Bavešan Murgen (Viši FIFA strateški menadžer za fudbalsku tehnologiju) i Majkl Bejli (FIFA VAR projekt menadžer) dali su zeleno svijetlo za upotrebu VAR sistema u najkvalitetnijem domaćem takmičenju. To je konačna ocjena na osnovu dvodnevnog boravka u Sarajevu, gdje su veoma detaljno ocijenjivali cijeli proces sa aspekta veoma zahtjevnih kriterijuma koje je propisala svjetska ‘kuća fudbala'”, napisao je Zeljković na svom Instagram profilu.

Navodi kako ni jednog trenutka nije sumnjao da će dobiti "zeleno svjetlo" za upotrebu VAR-a.

"Znam koliko smo od samog početka, prije nekoliko mjeseci, uložili truda, rada, vremena i sredstava. Ovo je rezultat velikog angažmana svih ljudi koji su bili uključeni u ovaj proces, te im se zahvaljujem i čestitam. VAR sistem u suđenju bavi se ispravkom čistih i očiglednih grešaka pri donošenju odluka od strane sudija na terenu, te sam ubijeđen da ćemo sa ovim sistemom nivo domaćeg takmičenja podići na još veći nivo, te ga učiniti kvalitetnijim i fer za sve ekipe”, piše on. 

Kaže kako će ovim i sudijske greške biti svedene na minimum. 

“Nakon izgradnje terena sa hibridnom podlogom, ovo je još jedan veliki kapitalni projekat koji smo uspješno okončali, što sam i obećao na početku svog mandata. Danas naše najkvalitetnije klupsko takmičenje ima sasvim drugačiji izgled, gdje publika ima mogućnost da prati sve utakmice pored malih ekrana, na kvalitetnim terenima, a sada će i sudijske greške uz pomoć VAR tehnologije biti svedene na minimum”, zaključuje Vico.