Prema najnovijim podacima o prosječnoj visini muškaraca po zemljama, građani Bosne i Hercegovine se nalaze među najvišima na svijetu. 

Muškarci iz BiH među najvišima na svijetu: Nalaze se u vrhu liste
Foto: Ilustracija

Na listi najviših naroda, Bosna i Hercegovina zauzima treće mjesto s prosječnom visinom muškaraca sa 182,1 cm. Najviši su Holanđani s prosječnom visinom od 183,8 cm, a zatim slijede Belgijanci sa 182,2 cm.

Na četvrtom mjestu su Crnogorci s prosječnom visinom muškaraca od 182 cm.

Peto mjesto dijele Danci i Norvežani s prosječnom visinom od 181,4 cm, dok su građani Srbije na šestom mjestu, s prosječnom visinom od 181,3 cm. Hrvatska s Njemačkom dijeli Njemačkom sedmo mjesto s prosječnom visinom sa 181 cm.

S druge strane, među najnižim europskim nacijama, prema prosječnoj visini muškaraca, nalaze se Portugalci sa 171,4 cm, Slovaci sa 177,9 cm, Mađari sa 176,9 cm, Bugari sa 176,6 cm i Grci sa 176,8 cm.

Najnižu prosječnu visinu na svijetu imaju muškarci u Vijetnamu, s prosječnom visinom od 164,4 cm.

Ovi podaci su prikupljeni na osnovu različitih antropometrijskih studija i anketa koje su sprovodile međunarodne zdravstvene i istraživačke institucije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kao i nacionalne agencije za zdravlje i statistiku.