Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za četvrtak sastanak političkih partnera u vlasti na nivou Federacije BiH kako bi se dogovorili o planu daljeg rada.

Čović najavio sastanak partnera u vlasti na nivou FBiH: Teme rad Vlade i Plan rasta
Foto: Arhiva | Dragan Čović

Kako je rekao lider HDZ-a, cilj je da Reformska agenda, dokument koji mora biti poslan u Brisel kako bi BiH došla do prve tranše novca iz ovog plana EU, bude usvojena u narednih dva mjeseca.

"Vjerovatno ćemo se okupiti na način da budu svi nositelji izvršne i zakonodavne vlasti zajedno i da postavimo neki plan ispred sebe. Šta raditi do kraja godine, odnosno u narednoj jer ima puno stvari koje još treba završiti. Nećemo stati, možda smo tražili vremena da pokrenemo neke procese, da ojača povjerenje između nas i danas svjedočimo tom povjerenju kada je u pitanju Vlada FBiH.

Neke stvari zato idu sporije, ali se jača povjerenje. Drugi dio sastanka ćemo probati napraviti osnovu da probamo onaj Plan rasta u desetom mjesecu i završiti", rekao je Čović. 

Podsjećamo, u julu, nakon pregovora dokument Reformske agende nije usaglašen. Glasove "za" nisu dali premijeri Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona.

Vezani članak Predstavnici četiri kantona nisu dali saglasnost: BiH nije usvojila nacrt reformske agende

Kazao je kako bi tada BiH dobila pozitivnu ocjenu te bi mogla dobiti za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji za vrijeme predsjedavanja Mađarske.