U prostorijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana je press konferencija pred duel A Lige nacija protiv Mađarske. 

Barbarez pred meč sa Mađarskom: Prvi put osjećamo da bismo nešto morali, utakmica će biti teška
Foto: Anadolija | Selektor reprezentacije

Nakon poraza od Njemačke 1:2 u petak, Zmajevi su se okrenuli pripremama za narednu utakmicu koja ima veliku važnost za nastavak takmičenja. 

Selektor Sergej Barbarez najavio je na današnjoj press konferenciji utakmicu protiv Mađarske, a uoči duela protiv Mađara ističe da je ovo "prva meč lopta" za treće mjesto.

“Ključna je utakmica možda za naše međusobne duele i tabelu. Opet se vraćamo na ono da treba biti realan. Pokušat ćemo sve da izborimo pozitivan rezultat, treba pripremiti momke, razmisliti šta igrati, a onda na megdan. Radujem se da imamo šansu da napravimo iskorak. Zdravstveni bilten je uredan. Malo smo umorni poslije prve utakmice, ali ima vremena za odmor, bit ćemo spremni", kazao je na početku.

Na pitanje ko će biti zamjena za Ermedina Demirovića koji ima kartone rekao je:

"Kako ćemo reagovati na ispadanje Ermedina, vidjet ćemo. U nekim smo idejama, imamo par nekih stvari koje možemo korigovati. Mi nismo igrali sa četiri vezna protiv Njemačke, igrali smo s tri vezna i to je dobro što se čini da su četiri. To znači da dobro trčimo. Tri klasična veznjaka, tri stopera, dva beka i dva špica. Ja volim dosta spominjati Atalantu, kada njih gledate znate da su tri zadnja, ostalo ne znate ništa. To je bitno, da se trči, kada se igra presing da se orijentišemo prema čovjeku, prema igračima, a onda je sistem nebitan."

Kazao je kako će nova utakmica sigurno biti teža.

"Za mene će ova utakmica protiv Mađarske biti sigurno teža. Prvi put osjećamo da bismo mi nešto kao morali. Doveli smo se u tu situaciju. Imamo prvu meč loptu za treće mjesto, ali kažem, vidjećemo kako smo odradili. Niko nije očekivao da će Mađarska i Nizozemska odigrati 1:1. Pokušavamo da ne računamo, nego da svaku utakmicu gledamo kao neko finale", dodaje selektor. 

Selektor Barbarez obećao je da, dok je on tu, neće biti egoizma ni manjka motiva u odnosu na protivnika. Svima će se pristupati maksimalno ozbiljno.

“Obećavam da nijedna utakmica neće biti drukčijeg motiva dok sam ja ovdje. Ko to ne bude radio, znat će šta ga slijedi. Gledajući njih, osjećam te segmente i brutalno sam zadovoljan kako rade i sprovode sve. Neke stvari ne štimaju, ali to se najbolje vidi protiv ovakvih protivnika. Da nije toga onda bismo bili na njihovom nivou. Nadamo se da idemo u tom pravcu da imamo neki nivo kao što je nekad bio. Cilj je da ta vratimo. Nije sve ni crno, može se dosta toga popraviti, počeli smo s komunikacijom i odnosom. Lično doživljavamo igrače misleći da je neko zaslužio više od nekog drugog. To ovdje neće biti, egoizam ne postoji", zaključuje.

Utakmica BiH - Mađarska igra se u ponedjeljak od 20:45 na stadionu Bilino polje.