Kompanija, koju vodi Elon Musk, uspješno je lansirala novu generaciju rakete koja je ključna za buduće misije na Mars, Mjesec i druge udaljene destinacije u svemiru.

SpaceX postavio novi standard: Najmoćnija raketa uspješno lansirana i vraćena pomoću Mechazille
Foto: Screenshoot I X | Raketa vraćena na Zemlju

SpaceX je ponovo ispisao historiju lansiranjem svoje najmoćnije letjelice, postavljajući novi standard u svemirskoj tehnologiji.

Kompanija, koju vodi Elon Musk, uspješno je lansirala novu generaciju rakete koja je ključna za buduće misije na Mars, Mjesec i druge udaljene destinacije u svemiru. Ono što ovaj događaj čini posebnim nije samo snaga rakete, već i inovativni način na koji je vraćena prva faza rakete na Zemlju.

Naime, SpaceX je implementirao tehnologiju koja omogućava precizno slijetanje raketa, koristeći specijalizirani "set metalnih ruku", također poznat kao "Mechazilla", koji je pažljivo uhvatio povratnu raketu prilikom njenog povratka.

Ova tehnologija ne samo da smanjuje troškove lansiranja raketa, jer omogućava njihovu ponovnu upotrebu, već i povećava efikasnost svemirskih misija.

SpaceX je s ovim lansiranjem potvrdio svoju lidersku poziciju u svemirskoj industriji i dodatno osnažio Muskovu viziju o komercijalizaciji i kolonizaciji svemira.

Međutim, navodi se da je kompanija Elona Muska "ispunila sve sigurnosne, ekološke i druge zahtjeve za licenciranje za suborbitalni probni let". Također je odobren profil misije Starship 6.