Durov, francusko-ruski milijarder koji je osnovao aplikaciju za razmjenu poruka Telegram, uhapšen je u zračnoj luci izvan Pariza, objavio je BFMTV.

Uhapšen osnivač Telegrama
Foto: Unsplash | Christian Wiediger

Službenici francuskog ureda za borbu protiv prvara priveli su ga u subotu navečer nakon što je stigao u zračnu luku Bourget letom iz Azerbajdžana, izvijestio je BFMTV.

Durov je putovao svojim privatnim avionom, objavio je TF1.

Potjernica je objavljena zbog nedostatka moderiranja na Telegramu, što je dovelo do toga da se koristi za pranje novca, trgovinu drogom i dijeljenje pedofilskog sadržaja, navodi BFMTV.

Prema BFMTV-u, osnivač Telegrama nije redovno putovao u Francusku i Evropu otkako je izdana potjernica.

Očekuje se da će se Durov pojaviti na sudu u nedjelju.

Napustio Rusiju 2014.

Durov je rođen u Rusiji. Živi u Dubaiju, gdje je sjedište Telegrama i ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Telegram ima 900 miliona aktivnih korisnika

Pozivajući se na predstavnika ruskog ambasadora u Francuskoj, TASS je izvijestio da Durovljev tim nije uputio žalbu ambasadi, ali da proaktivno poduzima "hitne" korake.

Durov i njegov brat Nikolaj osnovali su aplikaciju za razmjenu poruka 2013. godine i imaju oko 900 miliona aktivnih korisnika.

Telegram nudi end-to-end šifriranu razmjenu poruka, a korisnici također mogu kreirati kanale za brzo širenje informacija sljedbenicima.