Satelitska internet kompanije "Starlink" Ilona Muska do kraja ove godine mogla bi doći u Srbiju i Crnu Goru. 

“Starlink” stiže u Srbiju i Crnu Goru: Da li BiH jedina u Evropi ostaje bez Muskovog interneta?
Foto: Starlink | Mapa Starlink-a

U Srbiji su nedavno bili postavljeni i billboardi sa logom "X", a na mapi dostupnosti koju je napravila kompanija Starlink, samo su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija obilježene tamnom bojom. Ali, postoji razlika i u tome.

Kada se kursorom miša pređe preko Srbije i Crne Gore, navodi se kako usluga počinje 2024. godine, dok za područje Bosne i Hercegovine na mapi piše: “Datum početka usluge nije poznat”, navodi Netokracija

Koje prednosti donosi Starlink?

Starlink predstavlja brzi satelitski internet čiji se signal na zemlju šalje uz pomoć satelita koji su formirani nalik sazvježđu i nalaze se niže od standardnih satelita. Prije svega, omogućavaju brz prenos podataka u ruralnim sredinama gdje fizička internet infrastruktura nije mogla da bude instalirana ili zapravo nema naselja i mogućnosti za to.

Korištenje Starlinka je neograničeno i predstavljat će samo još jedan izbor za građane, pored drugih internet provajdera – što će svakako povećati konkurentnost u ovom domenu.

Kako bi se Starlink koristio potrebno je imati određenu opremu koju sama kompanija isporučuje svojim korisnicima širom svijeta, a sastoji se od antene i rutera koji imaju svoju cijenu od oko 500 dolara jednokratno.

Nakon toga, korištenje satelitskog interneta se naplaćuje u iznosu od oko 90 dolara, što će zavisiti od države do države.

Štaviše, potrebno je preuzeti i aplikaciju Starlinka (iOS, Android) uz pomoć koje se može podesiti i usmjeriti antena u smjeru ka satelitima kako bi se uspostavila stabilna internet veza, ali i uz pomoć koje se prate i svi ostali parametri kada je ova vrsta interneta u pitanju.

Ipak, treba imati na umu da brzina, ali i stabilnost veze, zavise i od meteoroloških uslova i neprilika koje mogu u velikoj mjeri negativno uticati na samo korisničko iskustvo.