Neaktivnim Google nalogom smatra se onaj koji nije korišten u periodu od dvije godine, odnosno ako je korisnik neaktivan najmanje toliko.

Google upozorio na brisanje neaktivnih naloga: Kako da sačuvate svoj račun?
Foto: Unsplash | Jednostavnim koracima sačuvajte svoj nalog

Google dominira tržištem besplatne e-pošte sa 1,8 milijardi aktivnih Gmail korisnika. Zbog toga, obavijesti o brisanju Gmail naloga mogu izazvati zabrinutost mnogih.

Google je dao upozorenje da će biti izbrisani samo neaktivni nalozi, ali postoje tri koraka pomoću kojih možete spasiti svoj nalog. 

Potpredsjednica za upravljanje proizvodima ove kompanije Ruth Kricheli, u zvaničnoj objavi dala je detaljna objašnjenja kada će ova odluka stupiti na snagu, kao i šta je potrebno uraditi kako se neki nalog ne bi smatrao "neaktivnim".

Neaktivnim Google nalogom smatra se onaj koji nije korišten u periodu od dvije godine, odnosno ako je korisnik neaktivan najmanje toliko.

Razlozi koji stoje iza brisanja Gmail naloga

Google je uložio mnogo vremena i novca u želji da Gmail učini što sigurnijim za svoje korisnike, bilo u smislu anti-spam mjera, zaštite od „phishing“ prevara ili odbrane od hakovanja naloga.

“Čak i sa ovim zaštitama”, rekla je Kricheli, “ako se nalog ne koristi duži vremenski period, veća je vjerovatnoća da će biti zloupotrijebljen.”

Tri koraka za ponovno aktiviranje Gmail naloga

Ukoliko imate samo jedan Gmail nalog onda ne trebate biti zabrinuti, jer je vaš nalog zaštićen od brisanja. Međutim, ukoliko imate više naloga potrebno je da uradite jedan od ova tri koraka: 

- Čitanje ili slanje mail-ova,
- Dijeljenje fotografija ili gledanje YouTube-a dok ste prijavljeni na Google nalog,
- Koristite Google Drive ili Search. 

Ukoliko uradite bilo koju od ove tri radnje, Google će smatrati da je vaš nalog akivan i neće ga obrisati. Dovoljno je da jednom godišnje ovo obavite da bi vaš nalog ostao u Google porodici.