''Dobili smo potrebna odobrenja od MUP-a KS i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ali od Ministarstva saobraćaja KS, koji izdaju glavnu dozvolu, nismo'', kazao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS. 

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo ne odustaju od borbe: Moguća blokada saobraćajnica i protesti
Foto: Ilustracija

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo jučer do 16 sati nisu dobili dozvolu od Ministarstva saobraćaja KS da danas od 12 do 13 sati blokiraju saobraćajnicu na Skenderiji.

Potvrdio je to za Faktor Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, navodeći kako oni, i pored toga, neće odustati od protesta.

''Dobili smo potrebna odobrenja od MUP-a KS i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ali od Ministarstva saobraćaja KS, koji izdaju glavnu dozvolu, nismo. Čekat ćemo, ali ako ne pošalju, nećemo moći blokirati saobraćajnicu, ali ćemo sve okupljene, koje smo pozvali da dođu na Skanderiju, preusmjeriti ispred zgrade Vlade KS - objasnio je Sadiković.

Ne odustaju od povećanja plaća

Iako im je premijer KS, Nihad Uk, jasno sa press konferencije poručio da im neće dati više od već ranije ponuđene satnice - 3,25 KM, radnici u zdravstvu, poručili su da ih to neće pokolebati te da nastavljaju sa borbom za ispunjavanje jedinog zahtjeva, a to je povećanje satnice sa 3.07 na 3.70 KM ili iznos koji će i njima biti prihvatljiv. 

Vezani članak Sindikat medicinskih sestara i tehničara zahtijeva od Vlade KS sastanak o visini neto satnice

Iz Sindikata za narednu sedmicu najavljuju i protestnu šetnju. Kažu da će to najvjerovatnije biti idući četvrtak (19. septembar) kada će se okupiti ispred Vječne vatre, a potom glavnom saobraćajnicom krenuti prema zgradi Vlade KS.