Snapchat, još jednom, pojačava svoje sigurnosne karakteristike kako bi strancima bilo teže kontaktirati tinejdžere u aplikaciji.

Snapchat otežava strancima da kontaktiraju tinejdžere
Foto: Arhiva

Kompanija dodaje nova upozorenja o "sumnjivim" kontaktima i preventivno blokira zahtjeve za prijateljstvo sa profila koji bi mogli biti povezani sa prevarama, piše Engadget.

Ovo nije prvi put da je Snap pokušao razuvjeriti tinejdžere od povezivanja sa strancima u aplikaciji. Kompanija kaže da posljednja upozorenja idu korak dalje u tome što se upozorenja oslanjaju na "nove i napredne signale" koji ukazuju da bi račun mogao biti vezan za prevaranta.

Isto tako, Snap kaže da će blokirati zahtjeve za prijateljstvo koje šalju korisnici koji nemaju zajedničkih prijatelja sa podnosiocem zahtjeva, i "historiju pristupa Snapchatu na lokacijama koje su često povezane s prevarama", prenosi Tuzlanski.ba. 

Funkcija blokiranja aplikacije također dobija nadogradnju tako da će korisnici koji blokiraju nekoga automatski blokirati nove račune napravljene na istom uređaju.

Ova ažuriranja, prema kompaniji, pomoći će u rješavanju prevara sa seksualnim zahtjevima koje su često ciljane na tinejdžere na platformama društvenih medija, kao i drugih zabrinutosti za sigurnost i privatnost.

Najnovije ažuriranje takođe dolazi ubrzo nakon što je Rolling Stone objavio iscrpnu istragu o tome kako je Snapchat "pomogao u podsticanju epidemije predoziranja tinejdžerima širom zemlje".

U članku su se citirale specifične karakteristike poput Snapchat-ove Snap Mape, koja omogućava korisnicima da dijele svoju trenutnu lokaciju sa prijateljima, i prijedloge za "brzo dodavanje", koji su se pojavili kao preporuke prijatelja.

I dok tinejdžeri i dalje mogu da se odluče za dijeljenje lokacije Snap Map, kompanija kaže da pojednostavljuje ova podešavanja tako da ih je lakše mijenjati i pojavljivati više "češćih podsjetnika" o tome kako dijele svoje mjesto boravka u aplikaciji.