Svaka nova generacija iPhone telefona donosi hardverska i softverska poboljšanja, a ni kamere i njihova aplikacija nisu izuzetak ovog pravila.

Želite vrhunske fotografije? Probajte ove opcije na iPhone telefonima
Foto: Freepik | Korisne opcije kamere

Međutim, iako se Apple trudi da svojim korisnicima unaprijedi iskustvo fotografisanja, poslije određenog vremena ne zalazimo dalje od dugmeta okidača, a nove opcije zaboravljamo. 

A ne mora da bude tako - u nastavku su neke od opcija koje su vam uvijek pri ruci i koje možete početi ponovo da koristite. 

Ukoliko otvorite aplikaciju kamere na svom iPhone uređaju i prevučete prstom na gore, pojaviće se dodatna podešavanja i opcije koje vam mogu biti veoma korisne. Ručno podesite ekspoziciju, kontrolišite Noćni režim, promenite odnos stranica fotografije, aktivirajte filtere i više - ali o tome u nastavku teksta.

Ne morate se zadovoljiti potpuno automatskim režimom, aplikacija kamere je prepuna korisnih opcija koje čekaju da ih upotrijebite.

Apple je stilove fotografisanja predstavio na uređajima iPhone 13 serije. Niko vam ne bi zamjerio ukoliko ste mislili da su u pitanju samo filteri, ali to nije slučaj.

Stilovi mijenjaju način na koji procesor signala slike obrađuje boje. Pored "Standardnog", na raspolaganju su još četiri stila koja korisnici mogu prilagođavati kako žele - "Bogati kontrast", "Jarko", "Toplo" i "Hladno".

Kako biste promijenili stil fotografisanja - prevucite prstom na gore u aplikaciji kamere i izaberite odgovarajuću ikonicu u donjem meniju. 

Noćni režim je funkcija koju je Apple prvi put predstavio na iPhone 11 seriji telefona. Od tada je prošlo pet godina, a korisnici su objeručke prihvatili novu mogućnost i gotovo potpuno prestali da koriste blic. Iako je kvalitet često veoma dobar, postoje trenuci kada ruka ili subjekat nisu mirni, a rezultat je mutna fotografija.

Uprkos popularnosti Noćnog režima, Apple nije prestao da unapređuje i dodaje LE diode na poleđini, koje na najnovijim modelima osvetljavaju subjekte i prostor bolje nego ikad. Zato, kada sljedeći put budete fotografisali u odsustvu svjetla, prevucite prstom na gore u aplikaciji i opciju blica prebacite sa "Automatski" na "Uključeno".

Ukoliko niste isključili opciju Live fotografija, vaš iPhone pri snimanju svake fotografije također snima kratak video koji će je pratiti. Iako ovo čini fotografije "težim" i brže popunjava slobodan prostor interne memorije, također može biti veoma korisno ukoliko smatrate da niste dobro ispali na fotografiji. Ukoliko otvorite fotografiju i pritisnete opciju "Uredi", moći ćete da odaberete kadar videa za koji smatrate da je najbolji i od njega napravite fotografiju.

Stabilizacija na iPhone telefonima je odlična, ali ukoliko trčite ili se krećete veoma brzo, nije isključeno da video ispadne drhtaviji nego što biste željeli. Kako se to ne bi desilo, sledeći put uključite "Akcioni režim" koji će pojačati digitalnu stabilizaciju u najzahtjevnijim situacijama.

Kako biste aktivirali Akcioni režim, izaberite Video u aplikaciji kamere, a zatim dodirnite na ikonicu čovječuljka koji trči. Preporuka je da izbjegavate korištenje ove opcije ukoliko lagano šetate.

Lansiranjem iPhone 11 serije, Apple je korisnicima svojih telefona omogućio da snimaju usporene selfi video zapise.  Mnogi su zaboravili da ova funkcija uopšte postoji, ali sljedeći put kada se nađete ispod vatrometa ili se iza vas odigrava neka dramatična situacija koju želite da upotpunite svojom reakcijom, uključite selfi kameru i izaberite Slo-mo režim.