Jutros u 7 sati i 30 minuta avion kompanije Pegasus, ispunjen do posljednjeg mjesta, sletio je u Tuzlu. Time je ozvaničena saradnja Međunarodnog aerodroma Tuzla sa ovom turskom niskobudžetnom kompanijom.

Saradnja je uspostavljena početkom juna kada su predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona boravili u posjeti Republici Turskoj. S obzirom na to da je Međunarodni aerodrom Tuzla tada bio u velikoj krizi zbog povlačenja Wizz-airove baze, dogovorena saradnja značila je svjetlo na kraju tunela.

"Ovo je plod saradnje koja je uspostavljena prije tri mjeseca. Nama je važno da je to renomirana kompanija i vjerujemo da je ovo samo početak dugotrajne saradnje. Ovo je dugogodišnji nedosanjani san koji je danas ispunjen. Mi smo našim izdvajanjem za infrastrukturne projekte pokazali koliko nam je stalo do aerodroma, a ono što slijedi su dodatna sredstva za subvencioniranje letova, koje je neophodno da bismo ih uspostavili, posebno za linije prema gradovima zapadne Evrope", kazao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Na prvom letu prisustvovale su i delegacije iz Turske uključujući predstavnike Ministarstva za promet i infrastrukturu.

"Želim izraziti naše zadovoljstvo što smo danas ovdje. Kada nas je posjetio premijer, tražio je da uspostavimo ovaj let i opravdao je svoju želju i namjeru. Smatrajući zahtjeve opravdanim, tri mjeseca smo užurbano radili i došli smo do rezultata da se realizuje ovaj prvi let. Postoji historijska veza između Tuzle i Republike Turske i mi tu vezu sada ojačavamo. Pokretanjem ovih letova vjerujemo da će se ove veze produbiti i nastaviti jednom uzlaznom putanjom.", kazao je Enver Iskurt, pomoćnik ministra za promet i infrastrukturu.

U Tuzlu su, ovim povodom, stigli i predstavnici Uprave civilnog zrakoplovstva. Kažu da Tuzla ima velik potencijal te da uz adekvatnu podršku može biti prepoznatljiva turistička destinacija, a oni se stavljaju na raspolaganje da budu ruka pomoći na tom putu.

"Čast i zadovoljstvo mi je svjedočiti ovom danu. Mi ćemo i u narednom period nastaviti da doprinosimo da ovi letovi se nastave. Mi kao direkcija za civilno zrakoplovstvo na raspolaganje stavljamo sve svoje resurse, kada je riječ o edukaciji ili bilo čemu, kako bi ova regija napredovala", kazao je Sefa Ceyhan, direktor odjela.

Aviokompanija Pegasus je niskobudžetna turska kompanija koja ima 108 aviona, leti u 53 države svijeta na više od 140 aerodroma. Ovo im je druga destinacija u Bosni i Hercegovini.

"Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati priliku da povećamo broj letova. Biće nam čast da narodu Tuzle ponudimo jeftine karte za Istanbul. Danas smo došli sa punim avionom, vraćamo se sa skoro punim, to nam pokazuje da ova saradnja ima potencijala i da će se se ova linija nastaviti razvijati", kazao je Emre Pekesen, direktor prodaje i planiranja mreže kompanije Pegasus.

Koliko im je važna ova saradnja pokazali su i odabirom aviona za ovaj prvi let. Naime, u Tuzlu je danas sletio avion napravljen za stotu godišnjicu postojanja Republike Turske, a na avionu je osim broja 100, iscrtan i lik Mustafe Kemala Ataturka.

Ovom saradnjom su dogovoreni letovi na liniji Istanbul-Tuzla-Istanbul koji će se realizovati svake subote do novembra, a nadležni Tuzlanskog kantona se nadaju da će imati dobar odaziv jer broj putnika je jedan od uslova opstanka saradnje.

''Otvoriti tržište prema državi kao što je Turska je veliki iskorak za pitanje i turizma i trgovine. Ovo je početak, ali se mora nastaviti sa ozbiljnim radnjama i aktivnostima, a mi se nadamo pozitivnim efektima. Ovo je jedna od od mjera integracije kada je u pitanju turizam. Kada govorimo o integraciji mislimo na partnerski odnos sa drugim turističkim centrima u Bosni i Hercegovini.  Integracija i objedinjavanje turističkih potencijala Bosne i Hercegovine je prioritet, a Tuzlanski kanton je važan dio te slagalice'', kazao je Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. 

Linija Istanbul-Tuzla važna je i za ekonomsko trgovinski razvoj Tuzlanskog kantona s obzirom na to da omogućava bolje veze i brži protok putnika.

"Ovim smo pojednostavili i ubrzali protok putnika. Nadam se da ćemo ove benefite znati iskoristiti i da ćemo motivisati potencijalne turiste da dolaze u naš kraj I da ćemo stvoriti jednu novu priču za ekonomski razvoj I Živinica i Tuzlanskog kantona", kaže Began Muhić, gradonačelnik Živinica.

Brojni građani Turske današnjim letom doputovali su u Bosnu i Hercegovinu. To je naša prijateljska zemlja sa kojom se moraju i trebaju ojačati veze, kažu naši sagovornici među kojima je Eldin Mehmedović kojem su danas stigli prijatelji iz Turske.

"Trenutno dočekujemo goste, prijatelje iz Turske. Ova linija je važna za nas da imamo bratske veze za tamošnjim ljudima. Znači nam to. Ova linija to omogućava, učvrščuje veze i po pitanju ekonomije I socijalnih aspekata, daje i doprinose i rezultate", kaže Eldin Mehmedović.

Ova linija je posebno značajna za bh. građane koji žive i rade u Turskoj. Emina Škrebo koja živi na dvije adrese, u Tuzli I Istanbulu, ranije je dolazila na sarajevski aerodrom pa se vozila do Tuzle, a sada će joj, kaže, biti mnogo lakše.

"Puno mi je značajna ova linija jer mi je puno bliže kući nego iz Sarajeva kada sam dolazila. Živim na dvije adrese, tamo i ovamo, jednom mjesečno dolazim i odlazim tako da mi je ovo izuzetno značajno i olakšavajuće", kaže Emina.

Podsjećamo, osim Pegasusa, Međunarodni aerodrom Tuzla uspostavio je saradnju i sa kompanijom aJet koja će od ove jeseni također letjeti za Istanbul, a od iduće godine i za Antaliju. Ukoliko se ispostavi tačnom priča o povratku Wiz-airove baze, postoji nada da ovaj aerodrom vrati broj putnika kakav je imao ranijih godina kada su se obarali rekordi.