Istraživanje će obuhvatiti 130 oboljelih, u različitim stadijima ove opake bolesti. 

Pokrenuta prva testiranja vakcine protiv raka pluća u sedam zemalja
Foto: Ilustracija

Doktori su počeli da testiraju prvu mRNA vakcinu protiv raka pluća na svijetu na pacijentima, pošto su stručnjaci pozdravili njen „revolucionarni“ potencijal da spasi hiljade života. 

Rak pluća je vodeći svjetski uzrok smrti od raka, što predstavlja oko 1,8 miliona smrtnih slučajeva svake godine. Stope preživljavanja kod onih sa uznapredovalim oblicima bolesti, gdje su se tumori proširili, su posebno niske, piše Guardian.

Sada stručnjaci testiraju novu inekciju koja daje instrukcije tijelu da lovi i ubija ćelije raka, a zatim ih sprječava da se vrate. Poznato kao BNT116 i proizvedeno od strane BioNTech-a, vakcina je dizajnirana za liječenje ne-malih stanica raka pluća (NSCLC), najčešćeg oblika bolesti.

Kliničko ispitivanje faze 1, prva studija BNT116 na ljudima, pokrenuta je na 34 istraživačke lokacije u sedam zemalja: Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji i Turskoj.

Velika Britanija ima šest lokacija, lociranih u Engleskoj i Walesu, pri čemu je prvi britanski pacijent koji je primio vakcinu svoju početnu dozu dobio u utorak.

Sveukupno, oko 130 pacijenata od ranog stadijuma prije operacije ili radioterapije, do kasnog stadijuma bolesti ili rekurentnog karcinoma bit će upisano na vakcinu uz imunoterapiju. Oko 20 će biti iz Velike Britanije.

Jab koristi RNK (mRNA), sličnu vakcinama Covid-19, i radi tako što predstavlja imunološki sistem tumorskim markerima iz NSCLC-a kako bi pripremio tijelo za borbu protiv ćelija raka koje eksprimiraju ove markere.

Cilj je ojačati imunološki odgovor osobe na rak, a da zdrave ćelije ostanu netaknute, za razliku od hemoterapije.

„Sada ulazimo u ovu veoma uzbudljivu novu eru kliničkih ispitivanja imunoterapije zasnovane na mRNA kako bismo istražili liječenje raka pluća“, rekao je profesor koji vodi ovaj slučaj u Velikoj Britaniji.

“To je jednostavno za isporuku, a možete odabrati specifične antigene u ćeliji raka, a zatim ih ciljati. Ova tehnologija je sljedeća velika faza liječenja raka", zaključio je. 

Janusz Racz iz Londona, bio je prva osoba koja je dobila vakcinu u Velikoj Britaniji. Dijagnoza mu je postavljena u maju, a ubrzo nakon toga počeo je hemoterapiju i radioterapiju.

Racz je u utorak primio šest uzastopnih injekcija u razmaku od pet minuta, a vakcinu će dobijati svake nedjelje šest uzastopnih nedjelja, te zatim svake tri nedjelje tokom 54 nedjelje.