Telefoni na preklop bili su ''in'' krajem 90-ih i početkom 2000-ih, a nakon nekoliko godina, vraćaju se u novom sjaju i postaju sve popularniji. 

Apple-ov tajni projekat: Čime će nas ova kompanija iznenaditi?
Foto: YouTube Screenshot

Pojedine velike kompanije počele su ponovo da eksperimentišu sa telefonima na preklop, imale su veliki napredak pa su počeli da uvode i veće formate telefona na preklop. Ali, to do sada nije bio slučaj sa velikom kompanijom Apple.

Međutim, forumima i duštvenim mrežama kruže nepotvrđene informacije da Apple kompanija priprema najmanje dva uređaja na preklop, jedan pametni telefon a drugi veći prenosni uređaj – neka vrsta hibrida između iPad i MacBook računara.

Dobar poznavalac dešavanja u Apple-u, ugledni analitičar Ming-Chi Kuo tvrdi da je projekat "Apple na preklop" još jednom odložen, raspored je pomjeren sa početka 2026. na kraj 2027. ili možda čak i na 2028. godinu.

Razlog za toliko kašnjenje su "tehnički izazovi" koje Apple ima sa ekranom i mehaničkim komponentama uređaja. Kompanija je, navodno, već otkazala planove za proizvodnju većeg uređaja sa ekranom od 20,25 inča.

Prve procjene ukazuju na to da bi cijena po komadu mogla da bude od 600 do 650 dolara za panel i između 200 i 250 dolara za šarke.

Naravno, visoke cijene glavnih komponenti će se odraziti i na konačnu cijenu uređaja, pa se očekuje da će se ona kretati oko 3.500 dolara.