Univerzitetsko klinički centar Tuzla danas je potpisao ugovor sa kompanijom Inel Med iz Mostara.

Foto: A. Bešić | Potpisivanje ugovora

Prema ovom ugovoru, kompanija Inel Med kreće u nabavku linearnog akceleratora za UKC Tuzla, uređaja na koji se čeka već više od godinu dana, a sve zbog tenderskih procedura.

Podsjećamo, UKC Tuzla je početkom septembra donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku linearnog akceleratora, a žalba je tada stigla od kompanije MSG iz Tuzle. 

Vezani članak Komisija pregledala ponude: Evo koga je odabrao UKC Tuzla za nabavku linearnog akceleratora

Žalbu je UKC odobio kazavši da je neuredna te su pokrenuli proces nabavke, uprkos najavama tužbe od strane kompanije koja je uložila žalbu. 

S obzirom na to da je kompanija Inel Med i ranije slale ponude, a tender je nekoliko puta padao, mnogi se pitaju šta je uzrok toga i šta se do sada čekalo za nabavku.

Vezani članak Nabavka linearnog akceleratora: UKC Tuzla je odbio žalbu MSG-a, šta sada slijedi?

Marko Tadić, vlasnik i predsjednik Uprave društva Inel Med, kaže da su i ranije ponude ove kompanije bile valjane.

''Teško je to komentarisati. Naše ponude su uvijek bile valjane. Druga strana to nije imala te je sve činila da se tender obori. I to se može utvrditi'', naveo je.

Kaže da će Inel Med ispuniti sve stavke označene ugovorom te da Inel Med u potpunosti ispunjava sve navedeno u tenderskoj dokumentaciji.

''Mi ćemo se potruditi da ta roba dođe što prije, na zadovoljstvo i pacijenata i uposlenika'', dodao je kazavši da je Inel Med kompanija sa višegodišnjim iskustvom, te da su već nekoliko puta nabavljali i opremu vezanu za proces radioterapije.

Sanel Nezirić, punomoćnik kompanije MSG ranije je najavio tužbu te je rekao da će o svemu ovome odlučivati Sud BiH, s obzirom na to da, kako tvrdi, MSG zakonski ispunjava sve uslove. Iz Inel Meda ipak kažu da najava tužbe ne utiče na proces nabavke.

Vezani članak Žalbu za nabavku linearnog akceleratora uložila kompanija iz Tuzle stara nepunih godinu dana

''Za sada nas ništa ne sprječava da realizacija ugovora teče dalje'', kaže Tadić.

V.d. direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić se nije mnogo osvrtao na žalbu osim što je još jednom naglasio da je bila neuredna. Dodao je i da osim ovog, planira osigurati sredstva za još jedan linearni akcelerator kako ne bi došlo do istih ili sličnih scenarija kroz koje pacijenti sada prolaze.

''Ja i kao direktor, a i kao zastupnik u Skupštini, saglasan sam, zajedno sa drugim zastupnicima da se već od iduće godine planiraju nova sredstva za linearni akcelerato. Osim toga, ide se i u nabavku dodatne opreme za koju ćemo obezbijediti višemilionski iznos'', naveo je.

Za instalaciju linearnog akceleratora i edukaciju medicinskog osoblja zakonski je predviđeno 180 dana kada bi trebao akcelerator biti pušten u rad.

U međuvremenu, 140 onkoloških pacijenata trenutno čeka na svoju terapiju, a samo od juna do kraja augusta, zabilježeno je 800 pacijenata kojima je bila preporučena terapija.

''28. augusta je posljednji pacijent upućen u Zenicu i tamo ih više ne možemo slati, sada se upućuju i u Sarajevo'', rečeno je danas.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo je otvorilo i istragu o procesu nabavke linearnog akceleratora kako bi se utvrdilo da li je bilo pogodovanja nekome od ponuđača što je usporilo proces nabavke, a zbog čega su ispaštali pacijenti čiji životi ovise o ovom aparatu.

Rezultati istrage još nisu poznati, a svi se nadaju da je došao kraj agoniji, kao i da će, ukoliko je bilo nezakonitih radnji, odgovarati oni koji su se igrali životima ionako teško bolesnih pacijenata.