U zgradi Specijalnog suda u Beogradu danas se nastavlja suđenje Miljani i Vladimiru Kecmanoviću, roditeljima dječaka koji je u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubio devetero učenika i zaštitara.

Kosta je svjedočio na sudu, roditelje optužio za sve: Ubio sam ih jer sam se osjećao odbačeno
Foto: Tuzlanski.ba

Danas dječak ubojica svjedoči u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja. S obzirom na to da je u trenutku izvršenja masakra imao 13 godina, neće snositi kaznenu odgovornost za svoje djelo.

Maloljetni Kosta oko 9 ujutro doveden je sanitetom u Ustaničku ulicu, gdje se nalazi sud, uz pratnju jakih policijskih snaga.

Dječak: Osjećao sam se odbačeno

Dječak je odgovarao na pitanja suda, tužilaštva, advokata i oštećenih. Tokom davanja iskaza, Kosta K. je izrekao rečenicu koja je roditelje ubijene djece ostavila u nevjerici, piše Telegraf.

"Osjećao sam da su me druga djeca odbacila i zato sam ih ubio. Tog 3. maja ponio sam pištolj da bih to učinio, ali ipak nisam bio siguran da ću pucati", rekao je Kosta K.

Majčino ponašanje je uticalo da uradim to što sam uradio"

"Majka je stalno tražila da budem najbolji. Ljutila se i vikala kada nisam bio najbolji. Zbog toga što je stalno tražila više od mene, ljutio sam se i ja na nju. To njeno ponašanje je uticalo da uradim to što sam uradio. Da nisam imao očeve pištolje, ovo ne bih učinio", izjavio je Kosta K. na sudu, prenosi Blic.

Pitanja dječaku ubici postavljao je glavni javni tužitelj Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović i to je prvi put da šef nekog tužiteljstva u Srbiji direktno sudjeluje u procesu.

Lijekari mu usred svjedočenja mjerili pritisak

U jednom mu je trenutku, kako prenosi Telegraf, naizgled pozlilo, odnosno lice mu je vidno pocrvenilo kad mu je postavljala pitanja majka ubijenog dječaka. Ljekari koji se nalaze u zgradi Specijalnog suda su mu izmjerili pritisak i nakon toga je ispitivanje nastavljeno. 

Šta su rekli advokati nakon ročišta

Advokati koji su izašli iz Specijalnog suda potvrdili su da je maloljetni ubica danas svjedočio, no nisu ulazili u detalje njegovog iskaza.

"Pitanjima koja su mu danas postavljena nismo saznali motiv, ali smatram da njegov današnji iskaz ide u pravcu da će se to otkriti. Njegovo saslušanje nije završeno i nastavlja se 17. oktobra", rekao je Ognjen Božović, opunomoćenik porodici ubijenih, dodavši da je ovo jedno od najtežih suđenja na kojem je prisustvovao.

"Smatram da njegov iskaz vodi prema osudi. Hoće li se pronaći dodatni detalji za eventualne dodatne optužbe, ostaje za vidjeti", rekao je Božović.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodijević izjavila je nakon suđenja da je zadovoljna onim što su saznali tokom svjedočenja.

"Saznali smo mnogo novih detalja, ali o tome ne smijem i ne želim govoriti", rekla je.

Irina Borović, koja zajedno s Borivojem Borovićem zastupa Miljanu i Vladimira Kecmanovića, izjavila je da javnost najviše zanima razlog ovog tragičnog događaja.

"U ovom postupku, niti bilo kojem drugom, nećemo saznati razlog ove tragedije. Svi razlozi su duboko u duši tog dječaka, koji je prije zločina živio potpuno normalan život", izjavila je Irina Borović.

Za šta se tereti roditelje dječaka ubice?

Vladimira Kecmanovića tereti se za teško djelo protiv opće sigurnosti jer je, kako se navodi, svog tada 13-godišnjeg sina vodio u streljanu i učio ga pucati, a također nije adekvatno čuvao oružje koje je imao u kući. On se nalazi u pritvoru od 3. maja, kada je priveden.

Majka ubice Miljana Kecmanović optužena je za nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja s obzirom na to da je njen DNA pronađen na jednoj od čahura u učionici, kao i na gumici za kosu koja je bila vezana za bocu u kojoj je njen sin napravio Molotovljev koktel.

Kosta K. je 3. maja 2023. ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53), a ranjeno je šest osoba.