Fotografija punoglavaca žaba, koju je svojom kamerom uslikao Shane Gross satima roneći u jezeru u Kanadi, proglašena je najboljom fotografijom iz prirode na globalnom konkursu poznatom kao Wildlife Photographer of the Year.

Proglašena najbolja fotografija iz prirode za 2024. godinu, na njoj se nalaze žabe
Foto: Shane Gross | Uslikao roneći u jezeru

Fotografija Grossa izabrana je za najbolju među rekordnih 59.228 prijava iz 117 zemalja i teritorija na 60. izdanju konkursa Wildlife Photographer of the Year. Konkrus sprovodi Britanski prirodni muzej.

Gross je snimio punoglavce tokom višesatnog ronjenja s maskom i disaljkom između lokvanja u jezeru Cedar na ostrvu VanCouver, u Britanskoj Kolumbiji, pazeći pritom da ne digne mulj s dna jezera i ne ošteti alge.

Predsjednica žirija Keti Moran rekla je da je „proteklih godina fokus na životnu sredinu i vrste koje se obično zanemaruju, a izazivaju čuđenje i divljenje kao mjesta divljine i vrste koje su češće na meti fotografima“.

Pobjednik u kategoriji mladih fotografa je 17-godišnji Nijemac Alexis Tinker- Kavalas za fotografiju u krupnom planu „život ispod mrtvog drveta“.

Koristeći se „slaganjem fokusa“, ​​tehnikom koja kombinuje 36 fotografija s različitim mjestima fokusiranja, uspio je da uslika primitivne beskrilne insekte koji u djeliću sekunde mogu skočiti u vis, s tim da visina iznosi nekoliko dužina njihovog tijela.