Tuzla Film Festival, jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, otvara svoja vrata od 18. do 22. oktobra 2024. godine u Narodnom pozorištu Tuzla.

13. Tuzla Film Festival: Proslava filma uz "Djeda Mraz u Bosni" i posebno priznanje Slavku Štimcu
Foto: TFF - Arhiva | Kulturni događaj

Ovaj festival će ponovo okupiti ljubitelje filmske umjetnosti, profesionalce i mlade talente iz cijele regije.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 18. oktobar u 19:00 sati, a publici će se predstaviti bosanskohercegovački film "Djeda Mraz u Bosni", koji je režirao Emir Kapetanović.

Ovaj film, temeljen na scenariju Vahida Durakovića i Emira Kapetanovića, donosi uzbudljivu i emotivnu priču, a glavne uloge tumače Mirvad Kurić, Zana Marjanović i Miraj Grbić.

Slavko Štimac, jedan od najomiljenijih glumaca bivše Jugoslavije i istaknuta ličnost u svijetu filma, dobitnik je nagrade za životno djelo na otvaranju festivala.

Njegova karijera obuhvata brojne zapažene uloge koje su ostavile dubok trag u filmskoj industriji, a nagrada koju će primiti na Tuzla Film Festivalu predstavlja priznanje za njegov izvanredan doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije.

Prisutnost Slavka Štimca na otvaranju dodatno će obogatiti ovaj događaj i pružiti priliku mladim umjetnicima da se inspirišu njegovim radom i iskustvom.

Tuzla Film Festival će i ove godine ponuditi bogat program, uključujući radionice, druženja sa glumcima i rediteljima, te raznovrsne aktivnosti za sve ljubitelje filma.

U okviru festivala, biće prikazani filmovi u šest različitih kategorija: dugometražni igrani filmovi, kratki filmovi, dokumentarni filmovi, animirani filmovi, future generation shorts, te posebni sadržaji za djecu i mlade. Najbolji film bit će nagrađen prestižnom Vilom Tuzla Film Festivala.

Nakon prikazivanja filmova, publiku će pozdraviti filmske ekipe, glumci, reditelji, producenti i drugi važni gosti, što će dodatno obogatiti iskustvo posjetitelja.

Za one koji ne mogu prisustvovati uživo, dio filmskog programa biće dostupan na online platformi, omogućavajući svima da uživaju u čaroliji filma iz udobnosti vlastitog doma.

''Ne propustite priliku da budete dio ove filmske avanture gdje su film, publika i gosti na prvom mjestu. Vidimo se na Tuzla Film Festivalu 2024'', poručili su organizatori.