Cijene maslaca su u posljednjim mjesecima drastično porasle, dosegnuvši rekordne vrijednosti širom Evrope, što je loša vijest za pekare i proizvođače kolača uoči božićnih proslava, koji se već suočavaju s visokim troškovima čokolade i šećera.

Cijena maslaca značajno porasla u Evropi, slijedi li poskupljenje i u BiH?
Foto: Ilustracija | Zabilježen porast cijena

Velika potražnja za maslacem, smanjene zalihe i odluka prerađivača mlijeka da više koriste mlijeko za najprofitabilnije proizvode, poput sira, uzrokovali su ovaj rast cijena, kažu analitičari.

Evropski maslac se krajem septembra trgovao na svjetskim tržištima po rekordnoj cijeni od 8.706 dolara po metričkoj toni, što je 83% više u odnosu na prošlu godinu, pokazuju najnoviji podaci Evropske komisije.

Cijene su također bile više u Australiji i Novom Zelandu u poređenju s prošlom godinom, ali su opale nakon ljetnih vrhunaca, piše Reuters. 

Iako su velike prehrambene kompanije osigurale većinu svojih zaliha maslaca prije početka proizvodnje božićnih kolača i sladoleda, mali proizvođači će osjetiti značajan udarac jer će povećanje cijena biti neizbježno, izjavio je Paul Boivin, direktor francuskog udruženja pekara i proizvođača kolača FEB, prenosi Tuzlanski.ba.

Vezani članak Prognoze nisu optimistične: Nakon kafe, poskupljuje i brašno u BiH?

Proizvodnja mlijeka opala je prošle godine u većini dijelova svijeta, uključujući Evropu, Sjedinjene Američke Države i Novi Zeland – najvećeg svjetskog izvoznika mlijeka i maslaca – jer su niske cijene i visoki troškovi hrane obeshrabrili mnoge farmere.

Globalna proizvodnja mlijeka blago se oporavila u 2024. godini, ali je i dalje bila ograničena u odnosu na rastuću potražnju, što je navelo proizvođače da radije koriste mlijeko za konkurentnije proizvode poput sira umjesto maslaca, rekao je Michael Harvey, analitičar za mliječne proizvode iz Rabobanke.

Vezani članak Rast troškova života: Evo koliko iznosi potrošačka korpa za septembar

Proizvodnja mlijeka u EU porasla je za 0,7% između januara 2023. i jula 2024. godine, pokazuju najnoviji podaci EU. U istom periodu, proizvodnja maslaca opala je za 1,6%, dok su zalihe bile na historijski niskom nivou, dok je proizvodnja sira porasla za 3,2%.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) ovog mjeseca povećalo je svoju prognozu cijena maslaca u SAD-u za 2024. na 3 dolara po funti, što je povećanje od 15% u odnosu na prošlu godinu, dijelom zbog manjeg broja krava i smanjene proizvodnje mlijeka po životinji.

"Očekuje se da će ograničena ponuda mlijeka i jaka potražnja održavati visoke cijene i u 2025. godini," navodi USDA.

Prihodi na globalnom tržištu maslaca trebali bi dostići 42 milijarde dolara u 2024. godini, što je više od 8% u odnosu na 2022., a očekuje se godišnji rast od 7% do 2029. godine, prema podacima platforme Statista.

Vezani članak Poskupljuje omiljeni napitak: Evo koliko će pola kilograma kafe koštati od oktobra u BiH

Cijene evropskog maslaca također su podržane strahom od daljeg smanjenja zaliha mlijeka zbog širenja bolesti kod mliječnih krava u zapadnoj Evropi, uključujući bolest plavog jezika i Epizootsku hemoragičnu bolest (EHD), kažu analitičari.

Međutim, broj izbijanja ptičje gripe kod mliječnih krava u SAD-u nije bio dovoljno velik da bi utjecao na nacionalnu razinu proizvodnje mlijeka, rekao je Michael McConnell, ekonomist iz USDA.

Cijene maslaca bi se trebale smiriti s rekordnih vrijednosti kako proizvođači mliječnih proizvoda povećaju proizvodnju kako bi iskoristili visoke cijene, ali bi moglo proći nekoliko mjeseci dok ne dođe do značajnog pada, izjavila je Susan Kilsby, analitičarka ANZ banke iz Novog Zelanda.

Povećanje cijena maslaca u Evropi moglo bi imati efekta i na tržište u Bosni i Hercegovini. Cijene namirnica često su povezane s globalnim tržištem, a veće cijene u EU mogu dovesti do povećanja troškova i u lokalnim prodavnicama.

Cijene maslaca u Bosni i Hercegovini već su na visokom nivou, a povećanje cijena zbog globalnih tržišnih pritisaka može dodatno otežati situaciju za potrošače.