Iskreno, i mi se pitamo šta Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija čeka da zaustavi Izrael, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan:  UN ne može zaštititi ni svoje osoblje od izraelskih napada
Foto: Anadolija | Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je zabrinut za međunarodni sistem kada Ujedinjene nacije (UN) ne mogu zaštititi ni svoje osoblje od izraelskih napada u Libanu, pozivajući Vijeće sigurnosti da djeluje protiv Tel Aviva. 

Erdogan je predsjedavao sjednicom kabineta u Ankari, a u obraćanju naciji je istakao da se iskreno nada da će sve političke stranke konstruktivno odgovoriti na njegov poziv za donošenje novog ustava Republike Turske.

“Želim da istaknem da nemamo problema sa prva četiri člana Ustava i da rasprave o tome ne doprinose tom procesu“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je također kazao da je imidž Ujedinjenih nacija narušen, koje ne mogu zaštititi ni svoje osoblje, te je dodao da je to sramotno je i zabrinjavajuće za međunarodni sistem.

Erdogan je rekao i da Vijeće sigurnosti UN-a samo promatra izraelska “razbojništva“ protiv mirovnih snaga UN-a u Libanu, nazivajući to “impotencijom“.

Vezani članak Izraelska vojska tenkovima upala u objekte mirovnih snaga UN-a na jugu Libana

“Iskreno, i mi se pitamo šta Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija čeka da zaustavi Izrael“, kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da Izrael neće zaustaviti svoje napade sve dok ima neuvjetnu podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Podsjetivši da je protekle sedmice boravio u službenim posjetama Albaniji i Srbiji, Erdogan je kazao da su napravljeni važni iskoraci u jačanju odnosa sa tim zemljama.

Naglasivši važnost regionalne stabilnosti na Balkanu, Erdogan je najavio da će nastaviti intenzivnu saradnju i posjete zemljama Balkana.

Komentirao je Erdogan i aktuelnu situaciju u Turskoj i poručio da Ankara ima punu odlučnost da eliminiše svaku prijetnju po državu i tursku demokratiju, uključujući i separatističke terorističke organizacije.

Čestitao je tursko-američkom ekonomisti Doranu Acemogluu za veliki uspjeh u radu za koji je imenovan i za ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade.