Stručnjaci za divlju prirodu na Floridi upozoravaju lokalno stanovništvo u područjima pogođenim uraganima Helene i Milton da izbjegavaju poplavljena područja iz zastrašujućih razloga: aligatora i zmija.

Aligatori i zmije vrebaju nakon uragana Milton: Neugodan prizor u poplavljenim kućama i garažama
Foto: X.com | Neugodno iznenađenje za stanovnike

Stanovnici koji su se vratili kući nakon što su pobjegli od oluja otkrili su aligatore koji se šetaju njihovim domovima i zmije u njihovim kvartovima, koje su strujom uzrokovanom uraganom Milton, koji je 9. oktobra pogodio Siesta Key, južno od Tampa Bay-a kao uragan treće kategorije, natjerane u unutrašnjost.

"Voda ih je očigledno izgurala iz njihovih jezerskih područja. Oni idu uz struju," rekao je Rene Walker iz Tampa Bay Rescues, organizacije za spasavanje i očuvanje životinja, za NBC News.

Florida Fish and Wildlife Conservation Commission je nakon uragana Milton napisala na X-u: "Neka divljač, poput aligatora, zmija i medvjeda, vjerovatnije će biti viđena nakon oluje. Budite oprezni, držite razdaljinu i dajte svakoj divljoj životinji prostora", prenosi Tuzlanski.ba.

Upozorila je da aligatori ne žele biti blizu ljudi, ali ako neko pokuša da ih uhvati, uzvratiće udarcem.

Jen Messer, koja živi u području Tampe, našla je aligatora kako se šunja oko njene teretane kod kuće.

"Prošao je preko trake za trčanje, malo se 'zagrijao', a zatim je otišao ispod mog kamiona," prisjetila se.

Messer i njen muž pozvali su 911, ali su na kraju uspjeli da otjeraju aligatora do jezera blizu njihove kuće.

Vezani članak Razorne kiše i vjetrovi stigli na Floridu: Dva miliona stanovnika bez struje, ima nastradalih

Zmije su također bile česta pojava. U okrugu Pascoe, član spasilačkog tima Keith March rekao je da je vidio nekoliko zmija u poplavljenim područjima. 

"Uspjeli smo uhvatiti nekoliko, vidjeli smo i vodenu kobru kako se kreće putem," rekao je.

Najbolji način da se izbjegne susret s njima na Floridi je da se izbjegava hodanje kroz poplavne vode, da se bude oprezan u područjima blizu rezervata divlje prirode ili jezera, i da se psi drže na povodcu tokom šetnje, rekao je.

Walker je savjetovala ako neko pronađe aligatora na svojoj imovini, "najbolje je zatvoriti ga, ne pokušavajte komunicirati ili ga na bilo koji način uhvatiti, i pozovite vlasti poput Florida Fish and Wildlife Conservation Commission."

Također, prije uragana Milton, odjel za zdravstvo Floride je upozorio ljude da izbjegavaju poplavne vode zbog izloženosti Vibrio, bakteriji koja jede meso i koja se obično nalazi u toplim obalnim vodama. Bakterija može inficirati otvorene rane.

Uragan Helene također je oslobodio vlastitu poplavu stvorenja. Pokrenuo je kolonije žutih osa u zapadnoj Sjevernoj Karolini, najvjerovatnije zbog uništenja njihovih podzemnih gnijezda usljed kiše, poplavnih voda i srušenih stabala.

Poremećene kolonije povećale su rizik od uboda i dovele službenike za zdravstvo Sjeverne Karoline do kupovine velikih količina Benadryla i EpiPena za pomoć onima koji bi mogli biti ubodeni.

Ova oluja je ubila najmanje 24 osobe i isključila struju milionima.