Žgaravica: Neugodna pojava može se umiriti i pomoću 5 prirodnih lijekova...
Foto: Tuzlanski.ba

Nelagoda u želucu, mučnina, nadutost, užareni kiseli okus u ustima najčešći su simptomi žgaravice ili refluksa kiseline. Žgaravicu najčešće uzrokuje želučani sadržaj nakupljen u jednjaku potaknut začinjenom hranom, gaziranim sokovima i alkoholom koje svakako treba izbjegavati. Ali učestala neugodna pojava može se umiriti i pomoću pet prirodnih lijekova...

1. Kurkuma – sve poznatiji začin ljekovitih svojstava smanjuje nivo želučane kiseline, ubrzava prolaz hrane kroz probavni sistem i sprječava nastanak žgaravice. Dovoljno je naime prstohvat kurkume dodati u jelo čime ćete izbjeći neugodne posljedice u trbuhu nakon obroka.

2. Bosiljak - jedan od najpopularnijih začina obiluje eteričnim uljima čija su ljekovita svojstva poznata posebno kod probavnih smetnji. Iako je poželjan svježe natrgan u jelima jer ublažava žgaravicu, učinkovitiji u njenom uklanjanju je kao čaj.

Čaj od bosiljka: 5 grama osušenih listića bosiljka prelijte s 2 dcl kipuće vode, ostavite da odstoji oko desetak minuta, procijedite i tokom dana popijte najmanje dvije šoljice, piše Zadovoljna.hr.

3. Jabučni ocat - samo kašika jabučnog prirodnog ocrta pomiješana s 2 dcl vode pomaže kod žgaravice. Naime ocat razrjeđuje želučanu kiselinu, a vitamini i minerali kojima obiluje stvara alkalno okruženje u želucu i eliminiše štetne bakterije. Ocat razrjeđen u vodi preporučuje se piti tokom obroka i ujutro na tašte.

4. Kim, anis, komorač - najbrži su sitni junaci koji neutraliziraju posljedice začinjene hrane. Stoga ukoliko ste prekršili dnevnu dozu zabranjenih zalogaja napravite si hladnu mješavinu s jednom litrom vode i kašikom pomiješanih sjemenki anisa, kima i komorača. Ostavite oko sat vremena da napitak odstoji i procijedite, začinjenu vodu pijte odmah nakon obroka i u malim gutljajima tokom cijelog dana.

5. Banana - najpopularniji međuobrok itekako je poželjan kod borbe s žgaravicom. Banana će stvoriti prirodnu obranu protiv kiselina u tijelu, stoga se preporučuje pojesti bananu kad god osjetite gorčinu i nadutost. (Tuzlanski.ba)