U srijedu je otkriven spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji sada dominira novouređenom kružnom raskrsnicom u blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

Stanivuković odgovorio Benjamini Karić: Bolje je biti srednjoškolac nego falsifikator
Foto: Arhiva | Draško Stanivuković

Tom prilikom Draško Stanivuković je izjavio kako je riječ o srpkom vladaru, koji je krunisan u Mileševi po obredu Nemanjića i koji nosi titularno ime Stefan (Stjepan). 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić mu je tim povodom uputila oštru poruku kazavši kako je Stanivuković 'Srednjoškolac'. 

"I Kulin i Tvrtko su bosanski vladari, banovi i kraljevi. Milenij cijeli zemljice, zemlje, banovine, kraljevine, vilajeta, republike, države Bosne i Hercegovine. Znaju to svi. Zna i srednjoškolac, zna i šef mu Mile", kazala je ona. 

Vezani članak Benjamina Karić Draška Stanivukovića nazvala 'srednjoškolcem': "Tvrtko i Kulin su bosanski vladari"

Reakcija Stanivukovića ubrzo je uslijedila, te je odgovorio gradonačelnici kazavši kako je izbrisala dio historije. 

"Bolje biti banjalučki srednjoškolac, nego sarajevski falsifikator, što ste Vi Benjamina. Vi koji ste spomenik Stefanu Tvrtku I Kotromaniću postavili preko noći, tajno i bez potrebnih dokumenata, dok smo mi u Banjaluci spomenik postavili pod suncem, vedrim nebom i pred Bogom, onakako kako dolikuje, da ga cijeli svijet vidi", započeo je.

Navodi kako je gradonačelnica izbacila ime Stefan, kako bi se izbrisao dio historije i sakrila činjenica "da je pripadao lozi Nemanjića i da je krunisan u Mileševi po obredu Nemanjića, pred moštima Svetog Save".

"Vi koji ste spomenik, kako kažete, postavili privremeno, svjesni da je laž privremena, dok je spomenik u Banjaluci trajan, kao što je trajna i vječna istina i naša historija. Vama koji po ko zna koji put pokušavate prekrojiti istoriju poručujem da niste uspjeli", dodao je.

Kazao je kako to nije bosanski karakter Republike Srpske, nego srpski karakter Bosne i Hercegovine.