Brojne se rasprave o štetnostima alkohola vode i u naučnim krugovima.

Evo šta kaže nauka: Koliko alkoholnih pića povećava rizik za nastanak raka?
Foto: Ilustracija

Stručnjaci iz Cancer Research UK (CRUK) i američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) slažu se da alkohol pridonosi razvoju najmanje sedam vrsta raka među kojima su rak dojke, crijeva i govornog sistema. Uprkos tome nova istraživanja pokazuju kako većina ljudi i dalje nije svjesna tog rizika.

Zar čaša crnog vina nije dobra za srce? Nije li piće ili dva dobro za opuštanje? 

Izvještaj koji je objavio američki NCI sugerira da je samo jedno piće na dan dovoljno da poveća rizik od nekoliko vrsta raka, dovodeći u pitanje tvrdnju da je čaša vina uz večeru zdrava.

''Važno je zapamtiti da svaki put kada pijete povećavate rizik od raka. Kao s cigaretama i prerađenim mesom, ne postoji sigurna količina alkohola'', kaže dr. Therese Bevers, direktorica Centra za prevenciju raka MD Anderson.

Koliko alkohola smijem popiti?

Budući da je pijenje tako uobičajeno, istraživači s NCI-ja počeli su pratiti nove trendove koji povezuju alkohol s određenim vrstama raka.

Otkrili su da ako ste žena koja pije sedam pića sedmično ili muškarac koji pije 14 pića u istom razdoblju rizik od razvoja raka usta i grla raste za 1,8 puta.

''Prag je viši za muškarce jer oni obično apsorbiraju alkohol brže od žena, pa on na njih utječe drugačije'', objašnjava dr. Bevers.

Prema istom izvještaju jedno piće definira se kao 350 ml piva, čašicu žestokog ili 145 ml vina.

Rak usta i grla

Muškarci koji piju 15 ili više pića sedmično i žene koje piju osam ili više pića sedmično, već se svrstavaju u teške alkoholičare i kod njih je rizik od razvoja bolesti veći za 2,6 puta. Iste grupe imaju pet puta veći rizik od razvoja raka usta i grla.

Konzumiranje umjerenih količina alkohola povećava rizik od razvoja raka jednjaka za 1,3 puta. Obilno pijenje pet puta povećava rizik od ove vrste raka.

U ustima i grlu alkohol može oštetiti osjetljive stanice, što ih čini dodatno osjetljivima na oštećenja od kancerogenih tvari, poput dima cigareta.

Rak jetre i dojke

Naučnici nisu otkrili povećan rizik od raka jetre kod umjerenih konzumenata alkohola. Ali kod onih koji često piju, rizik od raka jetre dva puta je veći nego kod osoba koje piju. Dugotrajno pijenje alkohola može uzrokovati cirozu jetre.

Umjereni konzumenti alkohola imaju 1,2 puta veći rizik od raka debelog crijeva nego oni koji ne piju, dok za 1,5 puta imaju veći rizik od raka crijeva i rektuma. Stručnjaci vjeruju da je to zato što alkohol može oštetiti stanice koje oblažu unutrašnjost crijeva.

Naučnici su otkrili da žene koje umjereno piju imaju 1,23 puta veći rizik od razvoja raka dojke od onih koje uopšte ne piju. Ljekari smatraju da je to zato što alkohol može povećati količinu hormona estrogena koji cirkulira tijelom. Visoki nivoi estrogena od ranije se povezuju s povećanim rizikom od raka dojke.