Komina i košpica nisu bezvrijedni otpad koji nastaje pri preradi masline, već mogu biti itekako vrijedan proizvod.

Grijanje na neočekivan način: 'Efikasnije i duplo jeftinije od peleta'
Foto: Screenshot | HRT I Jeftino rješenje

Porečki Institut za poljoprivredu i turizam predstavio je program kojem je cilj edukovati proizvođače kako iskoristiti baš sve od masline. Provodi se na području Španije, Italije, Grčke, Portugala i Hrvatske. 

Od košpice se proizvode peleti za grijanje

Ona se u uljari Sandija Chiavalona ne baca. Od nje se proizvode peleti za grijanje, piše HRT.

"Košpica je vrhunski energetski izvor, 30% je energičnija od drvnog peleta. Dostupna je u područjima gdje se maslina prerađuje", kaže Sandi Chiavalon, maslinar, Vodnjan.

Miješanjem komine s organskim sastojcima, primjerice slamom ili algama, te kompostiranjem od 6 do 8 mjeseci, dobiva se iznimno vrijedno gnojivo.

"Na kraju dobijemo kvalitetan kompost koji je bogat esencijalnim hranjivim tvarima, posebno kalcijem. Ima visoki udio organske materije tako da dobijemo proizvod koji se može koristiti i u ekološkoj i integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji", pojasnio je doktor Marko Černe.

Naprimjer, porodica Đurić se skoro 15 godina grije na košpice masline. Njima zagrijavaju kuću, ali i veliki pogon uljare. Kupili su posebnu peć, a ta se početna investicija brzo isplatila, kazali su ranije.

“Peć košta između tri i četiri hiljade eura. Sve zavisi od proizvođača i što želite od peći. Ne mogu tačno reći koliki su troškovi, ali uštede su velike jer je energent jeftiniji”, rekao je Andrej Đurić iz Galižane.

Za grijanje 100 kvadratnih metara potrebno je oko dvije tone košpica. Energetska vrijednost im je visoka.

Kako unovčiti, a ne baciti nusproizvode?

U početnoj fazi ispituju se potrebe tržišta, da bi kroz godinu dana maslinarima ponudili konkretne obrazovne programe.

"Kroz sljedeću godinu napravit ćemo kurikulume za radionice, to neće biti samo radionice nego i seminar za maslinare i sve zainteresovane učesnike koji će moći proći besplatno", kazala je Karolina Brkić Bubola.

Mnogi su već zainteresovani.

"Mi moramo učiniti prvi korak, a bez struke nećemo moći to uspješno napraviti", kazao je Silvano Puhar, maslinar.

Uz edukaciju maslinara, konačni su cilj ovog trogodišnjeg evropskog projekta vrijednog oko milion i po eura, online seminari koje bi mogli slušati svi građani.