Foto: Tuzlanski.ba

Ricinusovo ulje je bilo jedno od omiljenih lijekova za uljepšavanje Kleopatre. Egipćani su svoje sjeme obožavali zbog njegovih svojstava kao prirodnog laksativa, kozmetičkog proizvoda, a također i kao lijeka još 1552. godine prije Krista.

Ako želite izbjeći hemijske proizvode i liječiti se nekim od najčešćih kozmetičkih preparata, možete pokušati dodati ricinusovo ulje u svoju svakodnevnu kozmetičku rutinu, piše Bright Side.

Ožiljci od akni i post-akni

Previše masna koža pokreće akne. Međutim, većina kozmetičkih proizvoda na tržištu isušuje  kožu, što za posljedicu stvara više ulja kako bi se vlažilo. Tako se pojavljuju akne. S druge strane, ricinusovo ulje sadrži masne kiseline koje pomažu u obnavljanju prirodne vlage kože. Pokušajte kružnim pokretima nježno nanijeti ricinusovo ulje na lice, ostavite ga preko noći i ujutro isperite toplom vodom, prenosi Tuzlanski.ba.

Ožiljci i opekotine od sunca

Ricinusovo ulje pomaže vam da otpustite oštećene stanice kože i može se koristiti za opekotine, ožiljke, pa čak i strije. Takođe ima antimikrobna svojstva i pogoduje protoku krvi. Koristi se u mnogim kremama za sunčanje jer ima i SPF vrijednost oko 6.

Raspadanje kose i gubitak kose

Izvana hrani kosu, povećava fleksibilnost i smanjuje lomljenje. Ali više od toga, korijenje kose čini jačim i sprječava gubitak kose putem spoja nazvanog ricinoleinska kiselina. Ujedno smanjuje simptome peruti. Nježno nekoliko puta sedmično masirajte vlasište ricinusovim uljem, a zatim ga isperite redovnim šamponom.

Bore

Nanesite nekoliko kapi ricinusovog ulja preko određenih područja. Pomaže u proizvodnji kolagena koji usporava starenje kože. Zbog svojih masnih kiselina ima hidratantne osobine te čuva područje hidratizirano i mekano.

Ispucale usne

Također možete koristiti ricinusovo ulje za ublažavanje i liječenje ispucalih usana. Pokušajte nanijeti malu količinu na usne. Zbog vrlo hranljivih sastojaka, poput vitamina E, minerala i masnih kiselina, pomoći će području da se brzo zacijeli i vrati njegovu ravnotežu vlage. Možete ga nanijeti direktno na usne prstom.

Ljepljiva koža, napukle pete i kapci

Ricinusovo ulje sa bogatom hidratantnom prirodom njeguje suhu kožu i obnavlja hidrataciju u ljuskavim područjima. Također vam može pomoći da isperete naočnjake i liječite napukle pete. Nekoliko kašika ulja pomiješajte s toplom vodom i u nju natopite kapaljke. Smjesa će djelovati kao prirodno lubrikant kože.

Zanoktice i slabi nokti

Zbog svojih antigljivičnih i antibakterijskih karakteristika, ricinusovo ulje se može koristiti kao sjajan tretman za nokte i zanoktice za promicanje zdravog i snažnog rasta. Na tržištu postoji puno proizvoda za nokte koji sadrže ricinusovo ulje, ali nekoliko kapljica možete nanijeti i na nokte ili ga razrijediti u toploj vodi i natopiti nokte u njemu nekoliko puta sedmično.

Suhe i ispucale ruke

Ricinusovo ulje je prirodni ovlaživač i najbolji lijek za suhe ruke s pukotinama i možda ekcemima, uglavnom kad je vani hladno. Sadrži masnu kiselinu zvanu ricinoleinska kiselina koja pomaže prvom sloju naše kože da spriječi gubitak vode. Možete je kombinirati i s drugim uljima poput bademovog ili kokosovog ulja i stvoriti hidratantno pojačanje za vaše ruke i lice.

Trepavice

Istraživanje je pokazalo da ricinusovo ulje pomaže da kosa jača i to se isto odnosi i na trepavice. Kao što je rečeno, bogata je ricinoleinskom kiselinom za koju je dokazano da ima visoku razinu triglicerida i inhibitora prostaglandina D2 koji pomaže hidratizirati trepavice i sprečavati gubitak kose.

Rast kose

Iako je upotreba ricinusovog ulja za rast kose još u anegdotskoj fazi, postoje mnogi ljudi koji tvrde kako im je redovna upotreba pomogla u rastu jake i zdrave kose. Možete pokušati masirati vlasište ricinusovim uljem i nakon toga se oprati kao i obično šamponom. Zbog svoje ricinoleinske kiseline i omega-6 masnih kiselina pojačava cirkulaciju krvi, pa pospješuje rast kose. (Tuzlanski.ba)