Foto: Tuzlanski.ba

Maske jesu zaštita, ali ponajprije za ljude koji već imaju neki infekt kako ga ne bi širili na druge. One sadrže zaštitne premaze i materijale koji umanjuju rizik da udahnete patogen, a moraju biti sterilne i sterilizirane prije nego što ih stavite na lice - pojašnjava doktor porodične medicine dr. Milan Mazalin.

Ističe kako pravilno korištenje podrazumijeva da masku promijenite kod svakog izlaska i ulaska u neki prostor, a prije nego što je uopće dotaknete trebali biste skinuti rukavice, baciti ih u smeće i oprati ruke pa tek potom pažljivo skinuti masku i odložiti je u smeće.

- Masku nikako ne bi trebalo koristiti više puta jer se eventualni patogeni zadržavaju u njoj, a ako je dirate rukavicama kojima dotičete različite površine, to je jednako kao da je dirate prljavim prstima. Stoga je u dnevnoj zaštiti, ako gledamo pravilno korištenje, maska samo psihološka zaštita. Trebali biste je baciti čim je došla u kontakt s infektom. Pamučne maskice se mogu iskuhavati i peglati, ali one nisu naročita zaštita - upozorava dr. Mazalin.

Unazad nekoliko dana društvenim mrežama kružile su i poruke da su ljudi pred poštom navodno dijelili hiruršku masku. Naime, u banke i pošte se ne može ući bez zaštitne maske, pa su se pojedinci navodno dosjetili kako bi mogli pomoći onima koji je nemaju na način da im daruju svoju masku.

- Maska se koristi individualno. Ako uzmete tuđu masku i stavite je na lice, to je kao da ste stavili nečiji donji veš. Naime, ukoliko je taj čovjek zaražen ne samo koronom nego i gripom ili nekim drugim infektom, patogen će se zadržati na maski koju ćete vi potom staviti na lice. To je direktni put zaraze i time ugrožavamo svoje zdravlje. Nikako ne bi trebalo koristiti tuđe već korištene maske - upozorio je dr. Mazalin. (24sata.hr)