Žvakaće gume su jedna od omiljenih stvari koje su obilježile djetinjstvo mnogih.

Jesu li zdrave? Evo od čega se prave žvakaće gume
Foto: Ilustracija | Gumeni zaslađivači

Različiti okusi, boje, oblici samo su neka od izdanja u kojima su se žvake proizvodile, a i danas još uvijek traju i konzumira ih veliki broj ljudi. Odrasle osobe svakodnevno posežu za žvakaćim gumama, kako nakon cigarete, kafe ili jednostavno radi osvježavanja zadaha. 

Mnogi od nas konzumiraju žvakaće gume često, a neki i ne znaju od čega se one zapravo sastoje. Kao i ostale grickalice, sokovi koji sadrže dodatke, zaslađivače i slično i žvakaće gume u svom sastavu imaju umjetne sastojke. Žvaka je u osnovi plastika koja je dopirana aromama i bojama.

Ona je nerastvorljiva u vodi i kada se žvače pruža osjećaj kao da se nikada ne može razgraditi. Ovo neuništivo svojstvo dolazi od gumene baze, čiji su tačni sastojci obično poslovna tajna. Međutim, oni uglavnom sadrže:

Punila: Kalcijum karbonat ili magnezijum silikat koji daju teksturu i masu. Ako guma ima kiseli ukus, onda se koristi talk. To je zato što bi kalcij karbonat reagovao i proizveo plin ugljični dioksid.

Elastomeri: To su dugačke polimerne molekule sa elastičnim svojstvima. Do Drugog svjetskog rata, žvakaće gume su koristile prirodni lateks dobiven od stabala sapodile, ali od tada se preferiraju sintetički elastomeri, poput polivinil acetata.

Emulgatori: Oni pomažu u održavanju drugih sastojaka, uključujući arome i boje, lijepo pomiješane i daju neka svojstva protiv lijepljenja.

Omekšivači: jedinjenja kao što su biljno ulje i lecitin dodaju se u bazu žvakaće gume kako bi sve ostalo mekano i za žvakanje. Žvačite predugo i oni se mogu isprati, ostavljajući vam previše krut komad žvake.

Poznato je da u stresnim situacijama žvakaća guma može doprinijeti i umanjiti simptome stresa, kao i pomoći pri mršavljenju jer sadrži ukus šećera koji se ne unosi u organizam.