Loša ishrana i pasivan način života smatrani su glavnim faktorima rizika za karcinom debelog crijeva.

Evo zašto sve više mladih obolijeva od raka debelog crijeva
Foto: Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju da bi karcinom debelog crijeva mogao postati vodeći uzrok smrti od karcinoma kod osoba mlađih od 55 godina do kraja ove decenije, piše Daily Mail.

U posljednjih deset godina, broj dijagnosticiranih slučajeva kod osoba mlađih od 55 porastao je gotovo dvostruko, a stopa smrtnosti se povećava.

Međutim, istraživači sada ukazuju na dodatne uzroke, kao što su prekomjerna upotreba antibiotika i gljivične infekcije u crijevima, prenosi Tuzlanski.ba.

Prekomjerna upotreba antibiotika

Prije otkrića penicilina 1928. godine, bakterijske infekcije su uzrokovale mnoge smrtne ishode. Iako su antibiotici značajno smanjili rizik od ovih infekcija, prekomjerno prepisivanje antibiotika može narušiti ravnotežu korisnih bakterija u crijevima.

Istraživanja pokazuju da dugotrajna upotreba antibiotika može povećati rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva. U Švedskoj, analiza podataka između 2005. i 2016. godine otkrila je da su ljudi koji su uzimali antibiotike duže od šest mjeseci imali 17% veću šansu za razvoj karcinoma u uzlaznom dijelu debelog crijeva.

Ishrana bogata mastima i prerađenom hranom

Zapadnjačka ishrana, koja se pretežno sastoji od prerađene hrane, crvenog mesa, šećera i rafiniranih ugljikohidrata, također predstavlja veliki rizik za upalu crijeva, što može dovesti do karcinoma. Istraživanja su pokazala da su žene koje su konzumirale dvije ili više zaslađenih napitaka dnevno imale više od dvostruko veću šansu za razvoj karcinoma debelog crijeva u odnosu na one koje su pile manje od jednog napitka sedmično.

Gojaznost i dijabetes tipa 2

Prekomjerna težina i dijabetes tipa 2 su takođe u porastu i povezani su s povećanim rizikom od karcinoma debelog crijeva. Studije sugerišu da gojaznost može izazvati upalu i promjene u crijevnoj mikrobioti, što dodatno povećava rizik.

Gljivične infekcije

Nove studije ukazuju na moguće veze između gljivičnih infekcija i karcinoma. Istraživanje je pokazalo da se vrsta gljive Cladosporium češće pojavljuje u tumorima mladih pacijenata u poređenju s onima starijim od 65 godina.