Svakodnevno nas obasipaju savjetima o tome šta treba popiti na ''gladan stomak''. Svi odmah pomislimo na kafu, međutim kafa nije najgori napitak koji ujutro možete popiti.

Oni koji misle da je to kafa, varaju se: Ovo je najgori napitak koji ujutru možete popiti
Foto: Unsplash

Nije lako snaći se među gomilom savjeta kako na najzdraviji način započeti dan, šta prvo trebamo popiti ili pojesti. 

Na društvenim mrežama često se vode rasprave o tome da li je kafa štetna kada se pije ujutro i  kakvu hranu treba jesti za doručak. Jedni kažu kako treba izbjegavati kafu, drugi da treba izbaciti masnu hranu, tijesto i  prerađevine i većinom se odlučuju da i kafu i hranu zamijene energetskim pićima.

Upravo su energetska pića najštetniji napitak koji možete popit ujutro

Doktori kažu da je ovo rješenje vrlo loše, jer time unosimo još veću količinu kofeina i šećera u organizam. Kofeinski dodaci u energetskim pićima, pokazala su istraživanja, podižu krvni pritisak i ubrzavaju srčanu radnju.

Njihovim dejstvom podstiču se procesi koje u normalnom fiziološkom procesu otpočinje jače lučenje hormona epinefrina u tijelu. Posle doze veće od 200 mg, srce može da upadne u aritmiju i tahikardiju. Ova pića loše djeluju i na arterije, pojačavajući proces kalcifikacije. 

Povećane količine šećera u pićima veoma su opasne. Na taj način uzete slatke ''namirnice'' ne daju osjećaj sitosti. Daleko je bolje da za doručak popijete kafu i pojedete kiflu sa džemom nego da popijete energetsko piće. Izloženost organizma velikoj količini šećera često dovodi do gojaznosti i masne jetre.