Letenje je za mnoge uzbudljivo, ali za neke može biti izvor intenzivne anksioznosti.

Imate strah od letenja? Uz ove savjete savladajte anksioznost
Foto: Unsplash

Ako se svaka pomisao na ulazak u avion pretvori u stres, niste sami. Strah od letenja je čest problem, ali postoji niz savjeta koji vam mogu pomoći da ga savladate i putovanje učinite ugodnijim.

Priprema je ključna

Dobro planiranje može smanjiti anksioznost. Provjerite sve detalje o letu, od vremena polaska do sigurnosnih mjera koje aviokompanija poduzima. Često strah dolazi iz osjećaja nepoznatog, pa je poznavanje procedura na aerodromu i u avionu odličan prvi korak.

Upoznajte se s činjenicama o sigurnosti letenja

Iako strah od letenja može biti iracionalan, činjenica je da je letenje najsigurniji oblik transporta. Statistički gledano, šanse za avionsku nesreću su izuzetno male. Upoznavanje s tim podacima može vam pomoći da racionalizirate strahove.

Vježbajte tehnike disanja

Duboko, polagano disanje pomaže smirivanju nervnog sistema. Prije polaska na put vježbajte jednostavne tehnike disanja, poput udisanja na nos brojeći do četiri, zadržavanja daha četiri sekunde, te izdaha na usta kroz isto vrijeme. Ove tehnike možete primijeniti kad osjetite da vas preplavljuje tjeskoba.

Skrenite pažnju uz pomoć ometajućih aktivnosti

Ponesite sa sobom knjigu, muziku, filmove ili zagonetke kako biste fokus preusmjerili na nešto drugo. Zabavljanje uma može spriječiti ulazak u spiralu negativnih misli.

Izbjegavajte kofein i alkohol

Iako se alkohol može činiti kao sredstvo za opuštanje, zapravo može pogoršati anksioznost. Također, kofein povećava razinu stresa i može pojačati nervozu. Umjesto toga, pijte vodu i fokusirajte se na hidraciju.

Prihvatite anksioznost kao normalan osjećaj

Prirodno je osjećati anksioznost, posebno kada je riječ o nečemu što ne radite često. Umjesto da pokušavate potpuno eliminirati strah, prihvatite ga kao dio procesa. Zapamtite da je važno ne bježati od svojih osjećaja, nego ih postepeno naučiti kontrolisati.

Potražite profesionalnu pomoć

Ako vaš strah od letenja postane preintenzivan, razgovor s terapeutom može biti koristan. Postoji niz terapijskih pristupa, uključujući kognitivno-bihevioralnu terapiju, koja se pokazala učinkovitom u smanjenju straha od letenja.

Letenje je prilika za avanturu, a uz ove savjete, možete učiniti korak ka smirenijem i sigurnijem putovanju.