U Loparama je održan okrugli sto na temu "Zajedničke aktivnosti mjesnih zajednica u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici".

Potpisana zajednička izjava protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici od osam gradova i opština
Foto: Ilustracija

Gradonačelnik Rado Savić, koji je inicirao navedeni sastanak, kazao je da su sastanku prisustvovali načelnici, načelnici i predstavnici osam mjesnih zajednica koje se nalaze na ili oko Majevice.

"Cilj mi je bio da dođem do dogovorenog zvaničnog stava koji bi jasno izrazio protivljenje otvaranju rudnika litijuma na Majevici i u tome smo danas postigli potpuni dogovor", kazao je Savić.

Vezani članak 'Spaljena zemlja': Hoće li rudnik litijuma ugroziti stanovnike Tuzle?

Pročitao je zajedničku izjavu koju su potpisali gradonačelnik Brčko distrikta, predstavnici gradova Tuzla i Bijeljina, načelnici opština Lopare, Ugljevik, Teočak, Čelić i Sapna.

Zajedničko saopćenje glasi:

- Oštro se protivimo otvaranju rudnika litijuma i ostalih pratećih elemenata na Majevici.
- Otvaranjem rudnika može izazvati nepopravljivu štetu prirodi i životnoj sredini i ugroziti opstanak stanovništva na ovim prostorima.
- Sve aktivnosti u borbi protiv otvaranja rudnika organizovaćemo zajednički i djelovati prema široj javnosti i višim nivoima vlasti i međunarodnih predstavnika.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić u svojoj izjavi novinarima je kazao da se protivi otvaranju rudnika litijuma.

"Ja sam po struci ljekar, dokazano je da su posljedice po zdravlje zaista velike, poljoprivreda će biti ugrožena, turizam i litijum ne idu zajedno i velika je dilema koliko će života biti moguće na tom području", kazao je Nišić.

Vezani članak Dok su sve oči bile uprte u Rezoluciju, Skupština RS -a dala saglasnost za izgradnju Rudnika litijuma u Loparama?