Ubrzani tempo života često nas odvraća od bavljenja fizičkom aktivnošću, no čak i jednostavna šetnja može imati brojne benefite za zdravlje.

Mala šetnja, velika promjena: Kako hodanje poboljšava vaše zdravlje?
Foto: Ilustracija

Stručnjaci često ističu da redovna šetnja može značajno poboljšati tjelesno, ali i mentalno stanje. Iako postoje različite preporuke, optimalno trajanje šetnje koje donosi najviše koristi iznosi između 30 i 60 minuta dnevno.

Ovo su prednosti koje šetnja donosi za zdravlje: 

Zdravlje srca i krvnih sudova

Jedna od najvećih prednosti šetnje je njeno pozitivno djelovanje na kardiovaskularni sistem. Redovna fizička aktivnost, pa tako i hodanje, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Već 30 minuta hoda dnevno može sniziti rizik od srčanih bolesti za čak 19%.

Regulacija težine

Šetnja je jednostavan način da sagorite kalorije i održavate zdravu tjelesnu težinu. Ovisno o intenzitetu hoda, osoba prosječne tjelesne težine može sagorjeti između 200 i 300 kalorija za sat vremena umjerenog hodanja. To je odličan način za održavanje forme, posebno za one koji ne preferiraju intenzivne treninge.

Poboljšanje mentalnog zdravlja

Šetnja nije korisna samo za tijelo, već i za um. Istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost, uključujući šetnju, smanjuje simptome anksioznosti i depresije. Šetnja u prirodi dodatno doprinosi smirenju i opuštanju, smanjujući nivoe hormona stresa poput kortizola.

Jačanje mišića i kostiju

Redovno hodanje jača mišiće nogu, kukova i leđa, čime se poboljšava cjelokupna stabilnost tijela. Također, šetnja povećava gustoću kostiju, što smanjuje rizik od osteoporoze, osobito kod starijih osoba.

Poboljšanje probave i metabolizma

Šetnja poslije obroka može pospješiti probavu i smanjiti osjećaj nadutosti. Osim toga, hodanje stimulira metabolizam, pomažući tijelu da efikasnije sagorijeva kalorije i koristi hranjive tvari.

Koliko šetati dnevno?

Iako je 30 minuta šetnje dnevno idealna preporuka, dobrobit ćete osjetiti već s nekoliko kraćih šetnji tokom dana. Za one koji žele dodatno unaprijediti svoje zdravlje ili smršaviti, preporučuje se šetati najmanje 10.000 koraka dnevno, što je otprilike 8 kilometara. Međutim, početnici ili osobe s ograničenom pokretljivošću mogu početi s kraćim periodima i postupno povećavati dužinu hoda.

Kako bi šetnja bila ugodnija i efikasnija, važno je nositi udobnu obuću, birati staze koje vam odgovaraju, te se truditi održavati pravilno držanje tijela. Hodanje možete kombinirati s laganim istezanjem prije i poslije šetnje kako biste spriječili ukočenost mišića.

Redovna šetnja nije samo fizička aktivnost, već i odličan način za opuštanje i punjenje baterija, stoga je pravo vrijeme da uvedete ovu jednostavnu, a učinkovitu naviku u svoju dnevnu rutinu.