Vjerovatno ste u djetinjstvu barem nekada pržili sjemenke bundeve kući i uživali u čarobnom mirisu. 

Omiljena grickalica djetinjstva odlična za zdravlje, pomaže kod brojnih bolesti
Foto: Unsplash | Odlične za smanjenje depresije

Iako su možda poznate po tome što krase jesenje bundeve, sjemenke bundeve brzo osvajaju srca mališana svojom ukusnom jednostavnošću. Djeca ih obožavaju jer su mali zalogaji puni okusa, a roditelji zbog njihove nutritivne vrijednosti. 

Uz malo soli ili začina mogu se brzo pripremiti kod kuće, pružajući zabavan način da zajedno s djecom stvarate zdrave grickalice koje će svi voljeti. Također, svakodnevno su dostupne i u marketima pa na svu sreću možete uživati u njima tokom cijele godine. 

Pored svog neodoljivog okusa, ono što ih izdvaja od drugih grickalica jeste njihova korist za zdravlje. Kako se uporede sa naprimjer čipsom koji je pržen i često štetan, sjemenke bundeve imaju brojne zdravstvene koristi. 

Bogate su hranjivim tvarima

Sjemenke bundeve sadrže esencijalne minerale poput magnezija, cinka i željeza. Ovi minerali su važni za održavanje zdravlja kostiju, imunološkog sistema i proizvodnju energije.

Podrška zdravlju srca

Zahvaljujući visokom sadržaju magnezija, sjemenke bundeve pomažu u regulaciji krvnog pritiska i podržavaju zdravo srce.

Antioksidativna svojstva

Sjemenke su bogate antioksidansima poput vitamina E i fitosterola, koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i upala.

Podrška boljoj probavi

Vlakna prisutna u sjemenkama bundeve mogu pomoći u održavanju zdrave probave i prevenirati zatvor.

Poboljšanje kvalitete sna

Sjemenke bundeve su dobar izvor triptofana, aminokiseline koja doprinosi stvaranju serotonina, neurotransmitera koji može pomoći u poboljšanju sna.

Regulacija šećera u krvi

Neka istraživanja pokazuju da sjemenke bundeve mogu pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom ili one koji žele spriječiti razvoj bolesti.

Dobro je za mršavljenje

Ove sjemenke su bogate vlaknima i proteinima. Samo 30 grama sjemenki bundeve ima oko 5 grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, trebalo bi da se jedu umereno jer šolja sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

Ukoliko volite da ih jedete, onda ćete poboljšati svoje zdravlje a istovremenu uživati u okusu vaše omiljene poslastice.