Hrana koja deblja
Foto: Tuzlanski.ba

Vjerojatno vam se često dogodilo da ste na dijeti, konzumirate zdrave namirnice, a kilogrami se ne tope. Nedavno istraživanje ukazuje nam na to da konzumiranjem zdrave hrane također možemo sakupiti višak kilograma i to ako ne pripazimo na njezinu količinu.

Pročitajte koji se sve trikovi kriju u konzumiranju namirnica i kako izbjeći unos prevelikog broja kalorija koji će rezultirati debljanjem umjesto gubitkom kilograma.

Iako mislite da konzumiranjem kruha od cjelovitog zrna ne možete sakupiti dodatne kalorije i kilograme, to se također može dogoditi. Ako se ne možete odreći užitka ukusnog i zdravog sendviča, pripazite da kruh ne kombinirate uz ostale obroke. Umjesto kruha možete odabrati i žitarice koje su jako zdrave, a imaju nisku kalorijsku vrijednost. Uz proteinski obrok kombinirajte integralnu ili pirovu tjesteninu, kuskus, kvinoju, amarant ili divlju rižu.

Kada krećete na dijetu i želite poraditi na zdravijoj prehrani većina krene s većim unosom mliječnih proizvoda i voća, a voćni jogurt vam se čini kao idealan i ukusan obrok. Pripazite! U voćnim jogurtima kriju se velike količine šećera, a često sadrže i tek jako mali udio voća. Umjesto da kupujete takve gotove jogurte, pripremite kod kuće svoj jogurt. U običan bezmasni jogurt dodajte svježe voće kojeg najviše volite.

Ako već niste, obvezno zamijenite bijelu rižu. Smeđa riža sadrži u sebi vlakna i tako vas duže drži sitima. Konzumiranjem smeđe riže umjesto bijele, dnevni unos kalorija možete smanjiti za pedesetak kalorija. Upravo vam ta mala količina može biti ključna pri gubitku kilograma.

Volite li piti vruću čokoladu i smatrate da u tome nema ništa loše ako je pripremljena u zdravijoj verziji s većim udjelom kakaa i bez dodatnog šećera? Varate se. Pijuckanjem vruće čokolade u tijelo unosite velik broj kalorija, a da to ni ne primjećujete. Radi se o tekućini i nemate osjećaj da se u konstantnom pijenju vruće čokolade može pretjerati. Posegnite radije za dijetnim pudingom koji će vas prije zasititi i nećete imati osjećaj da niste ništa pojeli.

Zamijenite polumasni zrnati sir nemasnim sirom i tako smanjite unos dodatnih masnoća koje bi mogle biti glavni krivac zbog kojeg ne gubite onoliko kilograma koliko želite.

Nije dovoljno samo izbaciti hranu koja ima više masnoća da se ne biste debljali ili da biste smršavjeli. Može se dogoditi da tako unosite i veću količinu kalorija što neće dovesti do nikakvog rezultata. Pripazite dakle na količinu, ali i na dodatne šećere koji se često kriju u dijetnim proizvodima. Provjeriti i kalorijsku vrijednost prilikom njihove kupnje.

zanosna.com