Ploče će vjerovatno mjesecima biti bez željezničke veze sa svijetom jer je stepen oštećenja pruge koja preko BiH vodi ka toj hrvatskoj luci iznimno velik, kazao je danas predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Nikšić upozorava: BiH će mjesecima biti odsječena od Luke Ploče zbog ozbiljnih oštećenja
Foto: Arhiva | Nermin Nikšić

Nermin Nikšić je dodao da je većinu ljudskih žrtava uslijed poplava prouzročio kamenolom sumnjivog statusa.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je entitetska vlada dobila informaciju uprave Željeznica FBiH o oštećenjima na jedinoj pruzi koja vodi ka Pločama, a iz toga proizlazi da će biti potrebni mjeseci za saniranje oštećenja koja su prouzročile bujične poplave u noći s četvrtka na petak.

"Federacija BiH će dnevno zbog toga gubiti preko 143 hiljade eura." "Dnevna šteta koju će zbog toga pretrpjeti ŽFBiH veća je od 280 hiljada konvertibilnih maraka (143 hiljade eura)", kazao je.

Vezani članak Nikšić: U Donjoj Jablanici ne bi bilo ovih žrtava da nije bilo kamenoloma, brdo se sručilo na selo

Luka Ploče ključna je za opskrbu brojnih industrijskih pogona u BiH, uključujući naftu, a najveći dio sirovina i roba koje se tamo dopremaju brodovima dalje se transportira upravo željeznicom.

Kod mjesta Ostrožac u blizini Jablanice, gradića na sjeveru Hercegovine koji je najteže nastradao u poplavama, klizište je odnijelo cijeli nasip na kojem su bile položene tračnice pa su one sada ostale visjeti u zraku.

Stručnjaci su predložili da se sada na tom mjestu izgradi most ili podigne novi nasip s propustima za vodu, kakav je bio i ranije, no za svako od tih rješenja potrebno je vrijeme, pa će sanacija potrajati, a željezničkog prometa ka Pločama do tada neće biti.

"Mi smo tražili da to (sanacija) bude u što kraćem roku", bilo je jedino što je mogao kazati Nikšić.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je kako je sada nemoguće procijeniti razmjere ukupne materijalne štete koju su prouzročile poplave, ali je izvjesno kako je ona "ogromna".

"U Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije bilo kamenoloma." Ogromni komadi stijena su se sručili iz kamenoloma koji se nalazi iznad kuća, a mediji uporno upozoravaju kako se mora utvrditi ko je tim kamenolomom upravljao i jesu li postojala dopuštenja za njegovo otvaranje i rad.

Nikšić je kazao kako je to posao za istražna i pravosudna tijela, dodajući kako postoje različite informacije o statusu kamenoloma koje sada valja provjeriti, no jasno je da je već samo njegovo postojanje uzrok tragedije.

"Dopuštenja za rad kamenoloma je morao dobiti od vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona," a postoje podaci samo o tome da je 2001. godine formirana firma za eksploataciju kamena u Donjoj Jablanici, no ona nakon toga nije tražila ni dobila nikakve saglasnosti, pojasnio je federalni premijer.