Čudo iz prirode: Nevenom protiv 100 bolesti
Foto: Tuzlanski.ba

U starom Rimu vjerovalo se da su cvjetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića. Nauka je međutim pokazala da ova divna legenda o zabranjenoj ljubavi nije tačna i da je ova biljka porijeklom iz Indije.

Neven (Calendula officinalis) jedna je od najšire korištenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima i magiji naroda širom svijeta.

Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti. Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narandžaste cvjetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa  i nekoliko organskih kiselina.

Neven je bitan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zacjeljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči, prenosi ženasamja.me.  Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog crijeva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom , glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i djeluje blago sedativno jer relaksira krvne sudove i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.

Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve). Ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija. Takodje, ublažava grčeve disajnog stabla pa je od pomoći kod astme.

Zahvaljujući sadržaju provitamina A, neven blagotvorno djeluje na oko ( čepiće i štapiće ) i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.

Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A, od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscjedke, pa se koristi protiv gnojenja korijena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide. (Tuzlanski.ba)