Foto: Tuzlanski.ba

U potrazi za atraktivnim i povoljnim ponudama za ljetovanja, građani Tuzle i okolice, prema podacima turističkih agencija, odlučuju u skladu sa kućnim budžetom, ali i potrebama, a po svemu sudeći Turska, odnosno kompletna regija Antalije i dalje je primamljiva brojnim ljubiteljima putovanja. Oni koji nisu u mogućnosti priuštiti sebi ljetovanje na nekoj od destinacija koje se nude u agencijama, idealan odmor pronalaze na Panonskim jezerima gdje se i ove godine očekuje mnoštvo zanimljivog sadržaja za sve goste. 

I ove godine radimo charter letove za Tursku. Interesantna je našim putnicima, što cijenom, što kvalitetom, kažu da ima najbolji omjer cijene i kvaliteta, pruža putnicima ono što najviše i traže, gdje u sklopu jednog hotela imate sve uključeno“, kaže za Tuzlanski.ba Alisa Hasić iz Turističke agencije Golden Tours Tuzla.

Turistička agencija Golden Tours sve ostale destinacije koje radi, radi sa avionima, autobusima i sopstvenim prevozom. Kada su u pitanju bliže destinacije, građani Tuzle i okolice se najčešće odlučuju za Jadran i Crnu Goru. Od daljih destinacija imamo rezervacije i za aranžmane Malta, Kipar, zatim Španija. Od nekih daljih letova to su i ove godine definitivno letovi za Egipat, Tunis, Dubai, te od egzotičnih putovanja Maldivi, Tajland...

Sve zavisi od preferencije putnika, šta žele od odmora. Ako su to u pitanju mlađi putnici, ako od odmora očekuju neke provode, žurke, biraju destinacije tipa Grčke – Zakintosa, ili Španije- Palma de Mallorca. S druge strane, kada je riječ o porodicama sa manjom djecom, biraju uglavnom destinacije  gdje hoteli imaju potreban tip usluge, gdje su u pitanju veći hotelski komplaksi. U sklopu hotela imate apsolutno sve što je potrebno za bezbrižan odmor“, napominje Hasić.

sutomore-23

Da je Turska primamljiva građanima, potvrđuju i iz Putničke agencije Ljaljić Turs u Tuzli, gdje za Tuzlanski.ba kažu da se bilježi veća zainteresovanost mladih  za Alanju, a iako je daleko, veoma je povoljna ponuda. Omladina je još zainteresovana i za Bašku vodu, Sutomorje, Crnu Goru.

Šta je potraženo od svih građana? Albanija, Turska, Neum-ali privatni smještaj. Većina se odlučuje za Crnu Goru, ali traže sebi smještaj, jer imamo prevoz svaki dan za C. Goru i nazad. Kada su u pitanju Makarska, Podaci, Gradac, građani se većinom odlučuju za privatni smještaj, jer je Hrvatska podigla cijene za 30 posto“, precizirao je Asmir Rahmanović, referent u Ljaljić Toursu.

Rahmanović dodaje da porodice sa djecom najčešće traže ljetovanje u Velikom i Malom Drveniku. „Ono sa nešto većim budžetom odlučuju se za Grčku, Bugarsku, Maldive, Dubai... U ponudama je dosta tražen i Kušadasi u Turskoj, autobusom ili avionom, po veoma niskim cijenama“, napominju iz Ljaljić Tursa.

Lara-Beach-Antalya

Novina posljednjih godina je i Albanija, te Cavalinho-Italija.

 Iz Golden Toursa napominju da se sve informacije o destinacijama, ponudama, hotelima, nalaze i na njihovoj web stranici.

I ono što preporučujemo putnicima zavisi od toga koje su strukture, šta očekuju od odmora i naravno, sa kojim novcem raspolažu, jer sve ide u principu i spram toga. Ove godine fino ide prodaja Jadrana i Crne Gore, ali ipak uglavnom prodajemo jako puno tursku, Antalijska regija je sasvim sigurna regija, mi sad imamo dole oko 150 putnika, oi naredni letovi se dobro pune. Godinama unazad prodajemo te aranžmane i apsolutno su svi zadovoljni“, napominje Alisa Hasić iz Golden Toursa.

zakintos-grcka-ljetovanje

Iz Turističke agencije Sol Azur & Buena Vista takođe potvrđuju tendenciju zainteresovanosti građana BiH za Tursku, a tu je svakako i Španija. Cijene, iako su veoma bitne, nisu presudne.

„Od ove godine masovno radimo i naše bliže destinacije, za one kojima možda više odgovara neka bliža destinacija, kao što su Hrvatska, Albanija“, Dino Imamović iz Turističke agencije Sol Azur&Buena Vista.

U svakom slučaju, kada se odluče za odmor izvan zemlje, građani biraju destinacije u zavisnosti od toga šta očekuju od odmora, odnosno hoće li klasični odmor, šetnju ili pak obilaske i zabave, a za svačiji ukus ima nešto primamljivo. Naravno, sve to opet u skladu sa kućnim budžetom. (Tuzlanski.ba)