Amsterdam uvodi dodatne takse: Hotel s jednom zvjezdicom skuplji nego drugdje sa pet
Foto: Tuzlanski.ba

Amsterdam čini sve kako bi se nosio sa brojnim turistima, ili ih jednostavno koristi za punjenje gradskog budžeta.

Amsterdamske turističke takse sigurno su među najvišima u Evropi, a u narednoj godini naći će se na prvom mjestu. Holandska prijestolnica uvest će u grad dodatna tri eura po noći.

To znači da će noćenje s hotelima s jednom zvjezdicom biti skuplje od noćenja u drugom hotelu s pet zvjezdica.

Dvokrevetna soba sa zajedničkom kupaonicom naplaćuje se 16 eura po noći i dodatna tri eura po osobi za jednu noć, a luksuzni hotel s dva kreveta u Berlinu košta 12 eura.

U rimskom hotelu s pet zvjezdica taksa iznosi 14 eura, što je trenutno najviše u Evropi, ali i to će bitimanje od noćenja u hotelima s jednom zvjezdicom kada Amsterdam uvede povećanje turističke pristojbe.

"Veliki broj turista doprinosi visokim troškovima održavanja grada sigurnim i čistim, kao i održavanju javnog prostora poput trotoara, kejova, mostova i ulica u dobrom stanju", rekao je glasnogovornik Amsterdama.

Venecija je također najavila povećanje turističke pristojbe za 10 eura za one koji dođu na samo jedan dan, a na one koji spavaju neće se primjenjivati.

Gradovi koji se također bore s prenapučenošću su Barcelona i Dubrovnik, ali nisu najavili porast cijene turističke pristojbe, piše CNN Travel.