Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Šta će se naći na stolu, za vrijeme doručka, zavisi od kulture jednog naroda.
Na primjer, u zemljama kao što su Španija, Francuska i Italija, tost ili neko pecivo su obavezni uz šolju kafe.
Ako budete putovalu u neku od ovih zemalja, evo šta bi moglo da vas sačeka na tradicionalnoj jutarnjoj trepezi:
Kina – Kombinacija pečenih štapića od tijesta i toplo sojino mlijeko najčešći je jutarnji obrok kod miliona Kineza. Popularne su i tople supe i male porcije kineskih jela.
Australija – Australci obožavaju vedžemajt – smeđu pastu od mješavine začina i povrća. Jedu i dosta voća.
Brazil – Jaka kafa i mlijeko uz tanjir pun hljeba, sira i šunke. Jutarnje jelo je i supa napravljena od crnog graha i različitog mesa.
Kolumbija – Palačinke od kukuruza s puterom ili jajima, mesom i šunkom omiljeno je jelo Kolumbijaca.
Kuba – Tost s puterom uz kafu s mlijekom će se najverovatnije naći svakog jutra na stolu državljanina Kube.
Engleska – Doručak uključuje jaja, kobasice, slaninu, grah, gljive i kuhani paradajz. Uz to je obavezan i tost.
Francuska – Tradicionalni doručak sastoji se od kafe, francuskog hljeba ili kroasana. Hljeb ili pecivo se umače u kafu.
Njemačka – Svjež hljeb, hladno meso, lokalni sirevi, puter i džem uz kafu ili čaj uobičajene su stvari koje Njemci preferiraju ujutru.
Indija – Razlikuje se od regije do regije, ali većinom serviraju tanjire s malim posudama u kojima se nalaze razna jela. Tradicionalni tanki hljeb poput palačinke i pira su obavezni.
Italija – Mnogi Italijani počinju jutro kapućinom i kroasanom sa džemom ili čokoladom.
Meksiko – Popularni obroci su čilakiles i uevos rančeros. Riječ je o jakim jelima. Opcija za laganiji doručak je pecivo uz kafu.
Japan – Supa miso, kuhana pira, povrće i proteini poput ribe ili japanskog omleta sadržaj su japanskog tradicionalnog doručka.
Rusija – Male palačinke napravljene od kefira i brašna punjene sirom veličine biskvita.
Turska – Doručak se uobičajeno sastoji od hljeba, sireva, putera, maslina, jaja, paradajza, krastavaca, džema, meda i kajmaka. Obavezan je turski čaj.
Španija – Francuski baget sa paradajzom i tost sa margarinom – mnogi restorani nude taj izbor kao glavni doručak.
Južnoafrička Republika – Žitarice s toplim mlijekom uobičajeni su doručak stanovnika ove zemlje.
Koreja – Pira, supa, riba ili teletina.
Jamajka – Aki, vrsta voća koje izgleda poput umućenih i malo ispečenih jaja najdraži je doručak Jamajčana. Uz to jedu slanu ribu, svježe povrće i pečene bokvice.
Švedska – Sendvič sa ribom, hladnim jajima, sirom, majonezom i povrćem poput krastavaca i paradajza.
SAD – Jaja na oko, krompir, slanina ili kobasice zajedničko su svim regijama. Uz to idu slane ili slatke palačinke. (alo.rs)