Poznati chef otkrio zašto miješa jaja s majonezom prije pripreme
Foto: Tuzlanski.ba

José Andrés je nagrađivani kuhar, filantrop i ljubitelj jaja u svim oblicima - poširanima, kajganom, kuhanim, pa čak i onima iz mikrovalne pećnice.

U nedavnom intervjuu za Insider rekao je da mu je jedna stvar koja ga najviše veseli u kuhinji čišćenje frižidera i spremanje obroka sa svime što u njemu pronađe. To uključuje jaja i majonezu.

Andrés je rekao da za vrijeme vrhunca pandemije bi mu supruga nakon čišćenja rekla da ni slučajno ne radi nered u kuhinji. Ali kuhara se ne može spriječiti da nabrzinu napravi mali popodnevnim obrok.

Tako je jednog od onih dana nakon čišćenja odlučio jaja pripremiti u mikrovalnoj.

- Umutim jednu punu kašiku majoneze s jajima dok ne dobijem teksturu poput fine kreme -  rekao je Andrés.

Zatim bi na dno staklene posude, sigurne za mikrovalnu, nakapao maslinovo ulje i ulio mješavinu jaja i majoneze.

Kaže kako ljudi mogu slobodno kopati po svojim frižiderima i u jelo dodati male komadiće ostataka hrane - avokado, sir, pa čak i dodatne komadiće tvrdo kuhanih jaja.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli José Andrés (@chefjoseandres)

- Stavite jaja u mikrovalnu na - ovisno o snazi ​​mikrovalne- otprilike jednu minutu i 45 sekundi do dvije minute i 15 sekundi - objašnjava i dodaje kako gotovo jelo treba iz zdjelice prebaciti naopačke na tanjur ili jesti direktno iz zdjelice u kojem je jelo pripremljeno.

Međutim, prije nego što se bacite na posao, on predlaže da svilenkasto glatki obrok prelijete aromatičnim octom, komadićima avokada, nasjeckanim paradajzom ili nečim drugim što.

- Dakle, to je kao omlet okrenut naopako - rekao je.

- Ovo je izvrsno za studente u studentskim domovima - kaže i dodaje da je ovo idealan obrok za svakoga u pokretu jer priprema traje manje od tri minute.

Andrés surađuje s kompanijom Hellman's na kampanji kako bi pridobio više domaćih kuhara da zavire u dubinu svojih frižidera i iskoriste sve što im je dostupno da naprave ukusan obrok.

- Čak i ako nikad u životu niste kuhali, s ovim receptom ne možete pogriješiti - rekao je kuhar s Michelinovom zvjezdicom i dodao da na ovaj način nećete napraviti nered u kuhinji.  (24sata.hr)