Zara će u svoju ponudu uvrstiti prodaju, popravku ili doniranje polovne odjeće u SAD-u do kraja oktobra, kao način da produži njihov životni ciklus i smanji otpad.

Inditex postavlja nove standarde: Novi trend održivosti u modnoj industriji
Foto: Unsplash | Nastojanje smanjenja otpada

Zarina platforma ''Pre-Ovned'' već radi u 16 ​​evropskih zemalja, nakon što je lansirana u Britaniji u novembru 2022.

Inditex otvara novu karticu za koju je ranije rečeno da je posvećeno upravljanju platformom na svim strateškim tržištima do 2025. godine, kao dio svoje strategije da pomogne u smanjenju potrošnje sirovina, piše BIZ Life

Usluga je dostupna preko prodavnice Zara, njene web stranice i aplikacija u zemljama uključujući Španiju, Francusku i Njemačku.

Zara još nije otkrila podatke o tome koliko korisnika je koristilo uslugu na tržištima na kojima je dostupna, ali izvršni direktor Inditex-a Oscar Garcia Maceiras rekao je da njene online platforme primaju više od 22 miliona posjetilaca dnevno.

Drugi prodavci brze mode kao što je H&M također nude proizvode za preprodaju. Polovni H&M artikli su dostupni u SAD preko samostalne web stranice kroz partnerstvo sa ThredUp. 

''Zara će također pokrenuti emisije za kupovinu uživo u SAD, kao i na drugim ključnim tržištima kao što su Španija, Kanada, Francuska, Italija, Njemačka, Britanija, Irska i Holandija u narednim mjesecima'', rekao je izvršni direktor Inditex-a.